Elsykkel til dame og herre: Hvordan velge den beste for ditt bruk?
Er du ute etter den beste elsykkelen til dame og herre? Sykkeleksperten forteller hvordan du velger den som passer deg og ditt bruk!
Er du på utkikk etter en elsykkel, men usikker på hvilken type du skal gå for? Ja, for det finnes jo veldig mange varianter der ute og nå kommer både hybrid, terreng, landevei, gravel og fatbike kommer med el-motor.
Vi har snakket med sykkelekspert Ola Bustad fra Syklistforeningen som forteller hva som skiller de forskjellige samt når han anbefaler at du velger en elsykkel over en vanlig sykkel. Bustad har tidligere fortalt oss om hva du bør tenke på før du kjøper sykkel til voksne.
Her finner du forresten vår samleside med tips og triks, best i test-avsløringer, nyheter og mye annet godt lesestoff om elsykkel.
Variantene han anbefaler som elsykkel
– Vi ser at elsykkelen gjør at sykkelen blir brukt oftere, og dette gjelder spesielt om du skal bruke sykkelen til transport eller hverdagssykling, forteller Bustad.
Dette mener han at er fordi det rett og slett er lettere å ta den i bruk fordi man ikke svetter så man for eksempel kan sykle til møter eller jobb uten å møtte skifte etterpå.
– Jeg anbefaler derfor deg som skal pendle med sykkel til jobb å vurdere en elsykkel og anbefaler også at denne kan være en terrengsykkel.
– Terrengsykler kan brukes til det aller meste. Den fungerer både på asfalt, grus og takler ujevnheter godt. Demper bak, er derimot ingen vits dersom du ikke skal bruke den i røft terreng. Det gjør den dyrere både å kjøpe og vedlikeholde, tipser Bustad.
Også både gravelsykler og noen landeveissykler kommer nå med motor, sier Bustad og forteller at det han kan kaller «smykkesykler», som er vanlige sykler, gjerne er lure å velge som elsykkel.
– På tradisjonelle sykler sitter man mer oppreist, og de veier ofte mer. Det gjør dem litt tyngre å sykle på, og om man skal sykle disse over lengre avstander så anbefaler jeg disse som elsykkel, forklarer han.
Bustad never også lastesykler som et godt valg med el-motor
– De er for mange en erstatning for bilen i hverdagen, men her vil jeg på det sterkeste anbefale elmotor fordi også disse er tunge å sykle på.
Er du nysgjerrig på hvilke elsykler som er best i test i år? Elsykkel til dame og herre: best i test 2024.
Hvilke forskjellige typer elsykler finnes det?
Terrengsykkel
Bustad forteller at en terrengsykkel er sykkelen du kan bruke til alt, bortsett fra de aller groveste stiene.
– Vil du sykle på grovt terreng med disse er det de fulldempede versjonene som gjelder. Disse elektriske terrengsyklene er forresten best i test i 2024!
Landeveissykkel
Bustad sier at en landeveissykkel passer best til trening og konkurranse på asfaltvei.
– Det finnes riktignok noen av dem med plass til bredere dekk, noe som gir mer komfort, men de er fortsatt konstruert for å sykle med på jevn asfalt.
Gravelsykkel
– Gravelsykkel er laget for grus, men med litt smalere dekk så fungerer den også fint for asfalt. Denne typen sykkel er relativt lik en landeveissykkel, men med mer komfort fordi den tåler brede dekk og har slakkere vinkler som gjør at underlaget ikke kjennes så ujevnt, forklarer eksperten.
Hybridsykkel
Bustad forteller at hybridsykler er ganske like gravelsykler, men er utstyrt med rett styre. Han sier at de også har smalere felger og dekk enn det en terrengsykkel har, og derfor ikke er like komfortable på ujevnt underlag.
– Dette gjør at de lettere kan «slå seg skjevt» på hjulene og at de ikke tåler så mye, og derfor krever finere kjørevei. De liker for eksempel ikke fortauskanter, noe en terrengsykkel derimot lett kan spise.
Klassiske dame– og herresykler
Disse er gjerne litt tyngre sykler og også tyngre å sykle på, sier Bustad og tipser om å kjøpe disse som elsykler om du bruker de til mer enn korte avstander.
Lastesykler
Disse forteller Bustad at er perfekt til frakt av barn til og fra barnehagen eller matvarer fra butikken, men at de på grunn av størrelsen kan være litt vanskeligere å manøvrere i sentrumsnære strøk.
Sammenleggbare elsykler
En sammenleggbar elsykkel er sykkelen som passer deg som gjerne vil ha med deg sykkelen i kollektivtrafikken, i bilen eller som har liten oppbevaringsplass hjemme. Med en sammenleggbar elsykkel kan du enkelt starte turen til jobben med en togtur for så å pakke opp sykkelen og sykle den resterende biten på en fullt fungerende elsykkel. Genialt! Disse sammenleggbare elsyklene er forresten best i test!
Elsykkel-batteri: Rekkevidden er det ikke alle som har bruk for
Bustad forteller at når det kommer til hvilken rekkevidde du skal gå for er det lurt å tenke gjennom hva man bruker den til. De dyreste er gjerne utstyrt med svære batteri og kraftigere motor, men den lengste rekkevidden på sykkel er det ikke alle som har bruk for.
– Det er ikke sikkert at det er nødvendig med 150 kilometer rekkevidde, det fordyrer mye. Men husk at også her så henger kvalitet og pris sammen, både med tanke på holdbarhet, garanti og service. Kjører du jevnlig service og er bra på vedlikehold, vil det være en god forlengelse av holdbarheten, forklarer han.
Bustad tipser også om å se etter elsykler med motorer og batteri fra de større merkene, og nevner Bosch og Shimano som gode. Han anbefaler å styre unna merkene som ikke er kjente og forteller at det har med service, eller tilfeller når det skulle skje noe med motoren, å gjøre.
– En krankmotor er best med tanke på holdbarhet og kraft. Med en krankmotor sitter motoren i kranken, mens en del av de billigere variantene har motoren på bakhjulet.
Forresten! Så enkelt gjør du om din vanlige sykkel til en elsykkel!
Bremser på elsykkel slites raskere enn på vanlig sykkel
Bustad forteler at bremser på en elsykkel slites mer på en elsykkel enn en vanlig sykkel.
– Det er mer krefter i spill, og derfor bør skivebremser og bremseklosser kontrolleres ofte. Dette gjelder også kjedet. Så her anbefaler jeg hyppig skifte av kjede og bremseklosser, gjerne en gang i året, det kan spare folk for mye penger.
Han legger til at elsykler er dyre ting og forteller at man gjerne har en 6-8 år levetid på en elsykkel.
– Men det fordrer vedlikehold på den, og da kan man trolig legge på noen år på sykkelens levetid. Det er likevel kortere levetid enn vanlige sykler, så pass på å følge tipsene som blir gitt med kjøp mtp lading og batteri. Pass også på kulde og fuktighet under lading, dette er ting som kan gjøre at batteriet blir forringet, avslutter han.