Elsykkel: Slik velger du riktig sykkelstativ til bilen
Dette må du være obs på når du fester elsykkelen på sykkelstativ til bilen din! Gjør du det feil kan du ende med både bot eller skader.
Visste du at du ikke nødvendigvis kan bruke samme sykkelstativ til elsykkel som til vanlig sykkel? Eller at du ikke bør feste elsykkel til samme sted som en vanlig sykkel? Hva du bør tenke på, reglene du bør kjenne til og hva du bør være obs på, fikk vi svaret på da vi tok kontakt med Janne Pedersen fra NAF. Pedersen er jobber som seniorrådgiver hos NAF, hvor hun også er jurist og ekspert på sykkel, og hun forteller at man ikke nødvendigvis kan feste elsykkel til bil likt som en vanlig sykkel.
– Du kan bruke det samme stativet så lenge det tåler vekten av den enkelte sykkelen + totalvekten av den eller de syklene du har på fra før av. Det har riktignok blitt så vanlig med elsykkel så nå skriver produsentene ofte hvorvidt du kan bruke de forskjellige sykkelstativene til elsykkel eller ikke, forklarer hun.
Her samler vi alt vi skriver om elsykkel, og alt fra best i test-avsløringer, til smarte tips og produktanbefalinger.
Hvilke forskjellige typer sykkelstativ til bil finnes det?
- Sykkelstativ på hengerfeste: Dette er varianter hvor du fester sykkelstativet i hengerfeste på bilen, og de er nok hakket mer stabile enn andre sykkelstativ.
- Sykkelstativ på bakluke: Ikke alle biler har hengerfeste, da finnes det stativer du kan feste til bakluken.
- Sykkelstativ på taket: Disse kan fungere bra til vanlige sykler, men til elsykler så krever det at du har både styrke, høyde og energi nok til å løfte den opp på taket. En elsykkel er ofte mye tyngre enn vanlige sykler, så disse passer nok best til lettere landeveissykler.
På jakt etter en annen type elsykkel? Disse elsyklene er best i test i 2024!
Artikkelen fortsetter under produktboksen.
Thule EasyFold XT F 2
Hva er reglene for sykkelstativ til elsykkel?
– Reglene er først og fremst at når du har sykkelstativ på bilen så skal både lysene og skiltet med registreringsnummeret på bilen fortsatt være synlig. Så hvis syklene du har på stativet hindrer eller skjermer for lys og skilt, noe de fort gjør, så er du nødt til å ta et skilt med registreringsnummer som du fester på sykkelstativet eller på syklene i tillegg til å ha lys på stativet, sier Pedersen.
Hun forteller at mange av stativene kommer med lys og et sted der du kan feste skilt. Har ikke sykkelstativet det kan du bestille ekstraskilt hos selskap som lager skilt, eller lage ett selv. Hun tipser om at du også får kjøpt blanke skilt, eller også lage skiltplaten selv, så lenge materialet er solid nok. Dette, forteller hun, gjør du ved å skrive registreringsnummeret på platen med bred tusj. Vær OBS på at du ikke kan bestille ekstraskilt hos vegvesenet, legger hun til.
– Men regelen er at det skal være synlig registreringsnummer på bilen. Blir du tatt uten synlig registreringsnummer, bryter du kjøretøyforskriften og kan få bot.
Dette er årets elsykkel-nyheter!
Hvordan feste elsykkelen fast til bilen?
– Det viktigste er å være obs på at du fester syklene så stødig som mulig. Stropp dem så godt fast at de ikke blir utsatt for skade, kan løsne og vingle, gjøre skade på bil eller sykkel, eller i verste fall faller av stativet og utgjør fare for deg selv eller andre trafikanter.
Hun tipser om å gjerne stroppe dem ekstra godt fast, og muligens kjøpe ekstra stropper om du føler du trenger det. Dette forteller hun kan være lurt fordi for eksempel hjulene kan ha en tendens til å vingle litt.
– Dytt litt i sykkelen og sjekk at ikke ting blir stående og dunke slik at du får skader på sykkel, bil eller at sykkelen ramler av.
Pedersen legger til at du også må være obs på muligheten for tyveri.
– Skal du på langtur, lade bil, spise mat og dermed må gå fra bilen med syklene på, så må du tenke på muligheten for at de blir stjålet. Pass derfor på at de er låst til sykkelstativet eller at du har en ekstra sykkellås som du låser med.
Dette sykkelstativet kalles sykkelstativenes «Rolls Royce» og passer også elsykkel!
Det mest aktuelle til elsykkel er sykkelstativ til hengerfeste
Pedersen forteller at man ikke nødvendigvis fester en elsykkel likt til bilen som det man ville gjort med en vanlig sykkel.
– Det mest aktuelle til elsykkel er et sykkelstativ som du kan feste på hengerfeste bakpå bilen, men det finnes også sykkelstativ til taket. Men fordi elsykkelen er så tung så kan det være upraktisk å ha dem på taket rett og slett fordi de er vanskelige å få opp. Om du tar av batteri og andre tunge deler, kan det nok være mulig.
Artikkelen fortsetter under produktboksen.
Pedersen forteller at uansett hvilket stativ du går for så må du sjekke hva som er totalvekten stativet tåler i tillegg til hvor mye hver enkelt sykkel kan veie. Her gjelder det også å sjekke reimer og hva de tåler. Det finnes mange sykkelstativ som tåler både vanlige sykler og elsykler, Thule for eksempel, men også billige alternativer gjør det godt her.
– Nå er det sånn med elsykkel at de kan ha kraftigere ramme, så det er lurt å ta en ekstra sjekk av stativets spesifikasjoner for å se om det er plass til sykkelen.
Pedersen forteller at når du frakter med deg elsykkel så er det lurt å ta av sårbare deler som batteri.
– De er sårbare for støt og blir de utsatt for støt underveis kan de bli ødelagt, og da kan det også bli brannfarlig. Også computeren er det lurt å ta av om du har mulighet, både på grunn av sikkerhet, men også med tanke på tyveri, avslutter Pedersen.