Det var utenkelig å kaste sin avdøde datters klær. I stedet lagde hun noe som rører ALLE.
Foto: Oddveig Røgenes Kjærvoll
Tanken bak mange av de tingene vi klipper, limer, snekrer, syr, strikker og hekler sammen er som regel forankret i noe positivt. Et ønske om å glede noen, kanskje? Endelig få brukt materiale man hadde en del av.
Noen trengte en ny lue, stua hadde behov for en oppgradering. Det bunner noen ganger ut i ren utforskertrang og et ønske om å lære noe nytt. Andre ganger er det ikke fullt så gøy, som når vi tar på oss for mye opp mot jul og kjenner at vi blir stresset av alle gavene vi skulle ha ferdigstilt. Eller når vi tyr til håndarbeid fordi lommeboka ikke tillater flere kjøp.
Men en sjelden gang bunner skapertrangen ut i noe ganske annet, nemlig ønsket om å bevare minner og holde på nærheten, selv når det er en fysisk umulighet.
Ingen mottaker som venter i andre enden når du er ferdig, ingen som kommer til å proklamere at DETTE er min mye favorittlue – eller himle med øynene og si “Sorry, det der er ikke min stil i det hele tatt!” Du kan ikke vente noen reaksjon, fordi det ikke er noen å overrekke produktet, bortsett fra deg selv.
Det er her bildet til Oddveig Røgenes Kjærvoll gjør sin entré. Denne vinteren opplevde hun enhver mamma og pappas mareritt, nemlig å miste barnet sitt.
Foto: Oddveig Røgenes Kjærvoll /Privat
I stedet for å kaste eller gi bort datterens klær, bestemte hun seg for å lage et sengeteppe av dem. Og det er bakgrunnen til det som sannsynligvis er innlegget som har skapt mest engasjement i Facebook-gruppa vår.
Oddveig ønsker at innlegget hennes skal hjelpe andre som måtte befinne seg i samme situasjon, slik at de blir inspirerte til å lage noe av klærne til en som ikke lenger trenger dem.
Siden Oddveig gjerne ønsker at dette skal være til hjelp for andre, har vi fått tillatelse til å dele både bilde og fremgangsmåte.
Dette gjorde hun:
Hun valgte seg først ut plagg hun hadde minner til. Disse klipte hun i ruter på 22 x 22 centimeter. På baksiden av hver rute tegnet hun opp en firkant på 20 x 20 centimeter slik at hun hadde litt sømrom og fikk sydd en rett søm.
Ti ruter ble sydd sammen til en remse, og totalt ble det 11 remser som hun så sydde sammen til ett stort stykke.
Deretter sydde hun en kant av det samme stoffet som bakstykket. Denne kanten målte 6 cm og går rundt hele teppet. Deretter festet hun vatt som hun sydde fast rundt nevnte kant.
Bakstykket ble etter det sydd fast, noe som ble gjort ved å sy vannrette sømmer på hele teppet der hvor hun hadde sydd remsene.
Utsnitt av teppet. Foto: Oddveig Røgenes Kjærvoll
Oddveig sier selv hun ikke er noen sy-ekspert, men at dette prosjektet vitner om at du kommer langt med en symaskin og pågangsmot. Hvem vet, kanskje det med tiden dukker opp flere kreasjoner skapt av kjære klesminner?
Fikk du lyst til å se flere inspirerende prosjekter og møte andre mennesker med stor skaperglede? Da oppfordrer vi deg til å melde deg inn i Facebook-gruppa vår Vi som elsker DIY-Prosjekter og Smarte Tips!