Derfor skal du ikke kaste kaffegruten etter at kaffen er ferdig traktet!
9. Kaffegrut som peeling
Det forrige jeg skrev om skrubb var til husbruk, denne er til deg. En enkel og grei skrubb får du ved å blande kaffegrut med varmt vann eller olje (som kokosolje). Ja, det blir antagelig en grisete affære, og det lukter kaffe (det er kanskje bare et pluss?), men det kan fint fungere. Et tips i den sammenhengen er å skru av vannet når du bruker skrubben, så du slipper å sitte igjen med en tynn, brun suppe i stedet.
10. Ansiktspleie
I forlengelsen av punktet over, er det verdt å nevne at vi kan bruke kaffegrut også i ansiktet. Lag en spenstig skrubb ved å blande 2 spiseskjeer kaffegrut og 2 spiseskjeer kakaopulver med 3 spiseskjeer fløte eller helmelk og en spiseskje honning.
En enklere variant har du her: Sett en skål med kaffegrut i en vask fylt av varmt vann. Deretter ble honning blandet inn. Denne blandingen ble brukt som en ansiktsmaske. Virketid: 10 – 15 minutter.
Enkel ansiktsmaske! Det ble litt søl, men det gjorde ingenting. Huden ble mykere, og masken ble en slags skrubb når den skulle skylles av. Moro å ha testet! Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative Idéer.
11. Kaffe i håret
Jada. Det måtte jo også dukke opp! Kaffegruten masserer godt du inn i vått hår før du sjamponerer. Det vil få vekk rester av de ulike stylingproduktene du bruker, og om håret ditt av andre grunner føles tungt, vil en runde med kaffe kunne gjøre det lett og luftig.
For de av oss med blonde lokker kan det imidlertid være greit å være klar over at kaffe kan farge håret ditt!
Husk også på å skylle håret riktig godt. Du bør også være klar over at kaffe ikke er bra for rørene, så det er ikke å anbefale at du gjør dette for ofte.
12. Appelsinhud
Jepp, det skal finnes en rekke saker som skal hjelpe deg i denne kampen. Men kaffegrut kan vise seg å være fint å forsøke. En måte å gjøre det på er å blande kaffegrut med varmt vann. Denne blandingen masseres inn 2 x 10 minutter i uken. Resultater skal du kunne vente deg etter fire uker!
13. Farge papir
Nå snakker vi! Det er gøy å lage noe selv, synes jeg, og om du er av samme oppfatning kan du jo lære hvordan du får et fint brunskjær på arket ditt. Noen vil kalle det for “antikt” preg. Du koker opp en kopp vann, tar den vekk fra plata. Så blander du i en halv kopp kaffegrut. Dette lar du stå i et kvarter mens du rører litt innimellom. Så er vannet klart til bruk! To strøk skal gi best resultat, og mellom hvert strøk kan du bruke hårføneren din for å tørke papiret.
Hvis du også svir av kantene litt med en lighter har du et perfekt utgangspunkt for skattekart til eventyrlystne unger!
Ok, det er litt ekstra lys på bilde nummer en, men bildene er ikke redigert. Det andre bildet har fått en skikkelig stilig, antikt preg.
Effekten kom av seg selv, muligens hjulpet på vei av en ivrig 3-åring som ikke bryr seg om å male hele arket.Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative Idéer.
14. Lag dine egne fossiler!
Åh, innimellom blir man bare så glad av å se at gjenbruk ikke må dreie seg om kropp og hage. Ingenting i veien med det, men det å kunne lage noe moro med barna er hakket morsommere (synes nå jeg, da…). Her fant jeg et utmerket tips!
Hjemmelagde fossiler høres kanskje kårni ut, men er såre enkelt å mekke:
1 kopp kaffegrut
0,5 kopp kald kaffe
0,5 kopp salt
1 kopp mel (du kommer sannsynligvis til å trenge mer enn det)
Dette blander du. Deigen deler du i passende emner og setter på plate dekket med bakepapir. Kjevle eller press emnene ganske så flate – gjerne enda flatere enn på bildet! Du kan bruke det du vil, men ting du finner ute i naturen vil naturligvis gi mer troverdige “fossiler”. Uansett trykker konglen, pinnen, barbieskoen, smokken eller hva det skulle være inn i deigen og tar objektet vekk. Tørketid: Ca. 24 timer.
Vi forsøkte oss på slike “fossiler”. Jeg glemte ta med meg noe fra naturen på vei hjem, så da jeg fant et blad som hadde klistret seg fast på kjøkkenvinduet, tok vi det. Bladet presset jeg ned i deigen, men det gjelder å være forsiktig når du tar det vekk. Datteren min brukte en figur fra filmen “Frost”. Man tar det man har… I skrivende stund står fossilene til tørk. Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative Idéer.
15. Kaffelys
Ok, om det var moro med fossiler, hva med kaffelys? Det leder tankene mine over på jul, og særlig julen 2002. Den adventstiden og julen hadde nemlig faren min noen kaffelys hjemme hos seg, noe jeg aldri hadde vært borti før. De luktet himmelsk, og lukten har jeg lagret i mitt lille lukt-arkiv. For å gjøre en lang historie kort har kaffeduftende lys vært en del av mine egne juleforberedelser siden den gang. Nå tenkte jeg lage mine egne, for en gangs skyld. Det både kan og bør du også!:-)
Du trenger:
- Et lite pappbeger
- 1-2 spiseskjeer kaffegrut
- Stearinlysrester (2,5 desiliter)
- Veke (gjerne med “fot”)
- Saks
- Liten kjele
- Blandebolle som tåler varme
- Tørkepapir
Fremgangsmåten finner du blant annet på Popsugar.com. Det er denne jeg har fulgt!
Resultatet kan du selv se. Du trenger ikke ha en grad fra noe kunstakademi eller være spesielt kreativ eller flink. Jeg klarte det, og det kan du og.
Nå gleder jeg meg til å lage et fint fat det kan stå på!
Restene av et rødt kubbelys fra sist jul ble til et rosa kaffelys. Dette var både enkelt og veldig, veldig givende!Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative Idéer.
16. Fra kopp til sopp
Visste du at kaffegruten kan brukes til noe svært matnyttig? Som for eksempel å dyrke dine egne østerssopper?
I tillegg til kaffegrut trenger du soppsporer og noe å dyrke frem soppen i, som en bøtte eller dyrkingspose. Det finnes flere fremgangsmåter hvis du gjør et kjapt søk! Se for eksempel denne, denne og denne.
Kilder: P4, Klikk, Naturallivingideas, Wellnessmama, Pbs, Huffingtonpost, Dailyburn, Popsugar, Sodexokaffe, og Gruten.