Slik lager du bålbakt NAMMELÅR på 1-2-3!
Kokkejævel Asbjørn Sandøy viser oss hvordan man lager bålbakt lammelår, eller rettere sagt “nammelår”.
Denne fantastiske teksten og oppskriften er lånt av bloggeren og matgründeren Asbjørn Sandøy, for mange bedre kjent som Kokkejævel.
– Siden jeg bare fikk ca 500 000 treff på Google når jeg søkte på “lammelår”, så tenkte jeg at her simpelten bare MÅTTE jeg inn med en oppskrift!
Det er fortsatt påske, og været er forholdsvis bra. Kjenner at skituren i går fortsatt river og sliter i hver eneste muskelfiber som kokkekroppen kan oppdrive. I dag blir det en ny tur, lengre denne gang. Hvem er det egentlig som avgjør hvor man skal. Ikke jeg i alle fall tydeligvis!
Nuvel, jeg vet hva jeg har i vente, vet hva jeg har å glede meg til, for fra kjøkkenet siver det en INTENS duft av framtidig lykke og kulinariske serieorgasmer. I ovnen ligger der nemlig et lammelår, og der har det ligget i HELE natt…
- Kjøp et fersk nammelår, eller tin et frossent i kjøleskap
- Sag av den aller øverste delen av skanken, blir mye tøffere når låret er ferdigstekt
- Gni inn med godt med salt et par dager før bruk, i alle fall én dag før
- Krydre så med grovmalt svart pepper, tørket timian og rosmarin
- Putt inn i en stekepose
- Steikes på 65 grader natta over, 12-14 timer, spiller ingen rolle
Arbeid videre kamerater!
- Rull låret inn i 5-6 runder med sølvpapir, skal være helt tett og isolere godt.
- Rull det så inn i et par aviser av god kvalitet
- Teip det hele stramt sammen
- Pakk resten av tursekken og husk solkrem!
God tur kamerater!
- Fyr opp et bål
- Kast nammelåret rett på bålet
- Når avisene er brent vekk så gjenstår ca 4 minutter steiking på hver side
- Ta låret vekk fra bålet og la det hvile seg ca 5 minutter før du åpner folien
- Skjær og del med alle rundt bålet. Server med en god hvitløkdressing eller marsipanremulade
- Av og til er det godt med BARE kjøtt 🙂
Alt har sin ende, også bålbakt nammelår. Trist, men sånn er det.
– Måtte gastronomiens guder være med Eder, og takk for meg!
PS! Hvis du likte denne oppskriften, så kanskje du også burde like Kokkejævel på Facebook? 🙂