Denne buksa lokker frem smilet hos absolutt ALLE. Og den er LETT å strikke!
Foto: Strikketid / Privat
Tekst: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli
Bilder: Renate / Strikketid
Synes du det er for lite fres over barneklær? Ja, kanskje du til og med synes de er ganske tannløse? Da er det nok en monsterbukse garderoben mangler!
Denne buksa har gått som en farsott over norske strikkepinner i noen år nå, men opprinnelig skal denne buksa ha sin opprinnelse i USA. Cranky pants, som fenomenet heter på engelsk, ble til da en hjemmeværende, blakk og frustrert mor hadde sett seg lei av barneklærne som var å få kjøpt. Hun valgte da å ty til strikkepinnene og strikket i stedet egne klær som sparker hakket mer fra seg. Deriblant denne monsterbuksa.
Hver høst dukker denne opp igjen, til stor glede for nye strikkere. Noe av grunnen til at den er så populær, er at den ikke er vanskelig å strikke, til tross for at det er en bukse, og dermed virker skremmende for ferske strikkere! Jeg forsøkte meg på denne første gang sist høst, og selv om jeg aldri hadde strikket bukse før og det i tillegg var et par teknikker involvert som jeg ikke hadde vært borti, gikk det forbausende lett å lage den.
Renate, som står bak strikkebloggen Strikketid, har også latt seg rive med og strikket monsterbukser! Og nettopp denne buksa var med på å få fart på interessen for strikking!
I 2011 var hun nemlig med i en barselgruppe hvor de var flere som ville strikke monsterbukse sammen. Renate kastet seg på prosjektet og følte seg trygg på at dette var overkommelig. Sakte, men sikkert nærmet hun seg slutten på strikkeprosjektet, og det eneste som gjenstod var å sy maskestingene på rumpa for å få øyne og tenner. Dette bød derimot på noen utfordringer, og da skjer det som ofte skjer: Strikketøyet legges vekk. Først noen år senere ble det hentet frem igjen, og ettersom Renate hadde strikket annet i mellomtiden, var det brått ikke så vanskelig å ferdigstille buksa!
Her deler hun oppskriften sin med oss, slik at du som ikke kjenner monsterbuksa fra før kan bli kjent med den!
Oppskrifter
Små barn:
Grønn bukse i størrelse 2 år, strikket med babyull. Rosa bukse i størrelse 4 år, strikket med superwash-garn.
Foto: Strikketid / Privat
Her er Strikketids oppskrift på monsterbukse størrelse 6 måneder – 4 år
Skolebarn:
Denne er strikket for større barn, og Renate vil si den passer 6-9-åringer, men du kan tilpasse den ved å legge til eller trekke fra lengde på beina.
Foto: Strikketid / Privat
Her er Strikketids oppskrift på monsterbukse for større barn.
Renate anbefaler å gå ned på pinnestørrelse (1/2 – 1 størrelse) når du strikker vrangbord, slik at den ikke skal bli for løs. Dersom den som skal bruke buksa er ganske smal, kan det være et lurt tips å strikke en hullrad i vrangborden slik at du kan legge inn en snor.
Når det gjelder garn, kan du se at hun har brukt to ulike garnkvaliteter, nemlig babyull og superwash-garn. Følg imidlertid med på hva slags pinner du da må bruke! Og som hun sier, får du en smalere modell med babyull enn superwash. Det er med andre ord fullt mulig å prøve seg frem og strikke buksa med garn etter smak og behag, bare du velger passende pinner.
Munnen kan virke litt knotete når du ikke har strikket den før, men det beste tipset er rett og slett bare å lese oppskriften og ta det steg for steg uten å tenke stort lenger frem enn det du driver med i øyeblikket.
Takk til Strikketid for at vi får anledning til å dele denne godbiten av et strikkeprosjekt! Ingenting varmer så godt som et hjemmestrikket plagg laget med et heldig lite barn i tankene. Og denne buksa vil garantert lokke frem smilet!
Et tips til slutt: Dersom tanken på å strikke beina med strømpepinner skremmer deg, kan du forsøke deg på magic loop-teknikken i stedet! Det har vi skrevet om tidligere:
Magic loop: For oss som vil slippe strikke med strømpepinner!