Oppskrift på levende levegg

??

Slik lager jeg en levende levegg eller pergola som danner skreddersydde rom i hagen

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen skarpihagen.

En fleksibel levegg eller pergola kan være et behov i hagen eller på terrassen, men det ikke alltid like enkelt å finne en god løsning. Det skal gjerne passe perfekt der man ønsker seg! En levegg kan gi god le for vind, avgrense en sittegruppe eller skjerme mot innsyn. På denne måten fikk jeg en rimelig og vedlikeholdsfri levegg skreddersydd til mitt behov som oppfylte alle tre kriteriene. I tillegg er den grønn, blomstrende og velduftende.

 Med en lun sitteplass og levegg i ryggen kan man sitte ute både sent og tidlig. Foto: Espen Skarphagen.

De aller fleste ønsker seg en lun plass utendørs uten for mye innsyn. Her kan vi samle venner, familie eller å bare være litt alene. Med en lun krok i hagen kan man hygge seg utover sene sommerkvelder uten for mye vind og trekk. En levegg eller pergola er fin for å skape rom i hagen.

Klarer du å danne ulike grupperinger og definerte rom, vil hagen i tillegg oppleves mer spennende og det blir gøy å kunne bevege seg rundt på oppdagelsesferd. Hva slags overraskelser og perler skjuler det seg rundt neste hjørne mon tro?

 Med en lun sitteplass og levegg i ryggen kan man sitte ute både sent og tidlig. Foto: Espen Skarphagen.

Jeg bruker enkle midler, og utstyrslistene er denne:

  • Armeringsnett
  • Jernbindertråd og / eller svarte elektrikerstrips
  • Armeringsjern med 22mm i diameter med passe lengde
  • Planter etter ønske (forslag lenger ned)
  • En god avbiter eller baufil
  • Liten slegge
  • Evt. kraftig drill / borrhammer

 Her er alt jeg bruker: armeringsnett, armeringsjern og elektrikerstrips. Foto: Espen Skarphagen.

For noen år siden fikk jeg laget en sitteplass i hagen med belegningsstein og en størrelse på drøye 3×3 meter. Langs den ene siden ønsket jeg å skjerme mot innsyn og skape mer le for vind. Ønske mitt var en frittstående vegg uten for mye fundament som tar plass. Siden jeg har brukt og vist en del bruk av armeringsnett tidligere spant jeg videre på den ideen.

Forankringen og festet skulle være armeringsjern med  22mm i diameter som bankes ned i bakken ca 80 cm dypt for å stå stabilt for frost og tele. Jeg kom 20cm før det stoppet mot fjell…

 Armeringsnettet hviler på bakken og støttes i prinsippet av de to jernstengene. Grenene fra klatreplantene binder etter hvert det hele sammen Foto: Espen Skarphagen.

Fremgangsmåte ble derfor slik:

Lengden på leveggen skulle være 3 m så her beregnet jeg to fester og forankring med ca 1,4m mellomrom. Festet var to stk 22mm armeringsjern med passe lengde.

Jeg grov meg ned til fjell på to steder langs sitteplassen og borret et par gode hull med borhammer (på 22mm i diameter og ca 15cm dype) som jeg fylte med litt Tec7 for feste og lim til armeringsjernet på 150cm lengde. Armeringsjernet ble banket ned i fjellet med en lite slegge slik at de satt bom fast, disse to jernstengene går ingen vei:-)

 Velduftende og herlig kaprifol er barndomsminner, men vært varsom hvis du her den i hagen så den ikke sprer seg videre! Foto: Espen Skarphagen.

Jorda ble fylt tilbake rundt stengene som gir godt festet til armeringsnettet. Jeg klippet til to flak på ca 3m lengde og 1,8m høyde. De ble lagt på hver sin side av jernstengene og hvilende stabilt på bakken før de ble bundet fast med jernbindertråd.

Deretter tok jeg elektrikerstrips for å feste de to delene med armeringsnett sammen på flere punkter slik at det hele ble stabilt og stødig. Vips var veggen klar!

 Sitteplassen med levegg i bakgrunnen. Stella og Tristan er som alltid i nærheten. Foto: Espen Skarphagen.

På denne måten fikk jeg skapt en frittstående tilnærmet sydvegg i hagen og neste steg var beplanting. Plantevalget mitt ble en kombinasjon av flere sorter. Jeg ville ha noe som blomstret på ulike tidspunkt, hadde lang blomstring og dekket raskt.

At plantene ikke stilte store krav til dyp og god jord var også et poeng! På denne veggen landet jeg på den utrolig velduftende Kaprifolen, den svært villige Klematisen «Summersnow» og en Lonicera variant med gylne blomster.

 Den gylne varianten av Lonicera fra naboens side av leveggen. Dette blomsterhavet ser jeg vanligvis ikke men hyggelig å gi naboene en fargerik opplevelse. Foto: Espen Skarphagen.

Klatrende planter som jeg har god erfaring med eller vet funker til å dekke en levegg eller pergola:

  • Klematis Summersnow
  • Klematis Alpina arter
  • Kaprifol «Lonicera caprifolium» NB! denne står på svartelisten og må derfor brukes med forsiktighet. Det finnes andre gode Lonicera arter som fungerer helt utmerket
  • Humle
  • Arkitektens trøst «Fallopia baldschuanica»
  • Drueranker «Vitis»
  • Flere gode rosesorter som f.eks Lykkefound
  • Villvin
  • Pipholurt
  • Klatrehortensia

Levegg eller pergola med klatreplanter, større busker, hekker og trær er noen av virkemidlene som kan brukes til å danne rom i hagen. Setter du opp en levegg i tre eller annet materiale vil det fungere veldig godt, men andre ganger er det kun grønne planter som er ønsket. Slik jeg har gjort her gir i tillegg minimalt vedlikehold. Det eneste som må gjøres fremover er å klippe litt tilbake på våren så plantene ikke brer seg for mye ut og tar over sitteplassen vi har til rådighet.

Drømmen om frokost i det grønne igjen!

Husk å følg meg på Instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)


POPULÆRE EMNER

#GJØR DET SELV  #HAGE  #HUS OG HJEM  #SMARTE TIPS

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!