Hvor ofte burde Bamse “bade”?
Tre av ti småbarnsforeldre vasker aldri barnas kosedyr, men hvor ofte burde han egentlig “bade”?
Tekst og foto: Gaute Ulvik Haugan, Newswire
En kosebamse er gjerne med barnet over alt. I barnehagen, i butikken, ute på plenen, i grusen og til slutt i sengen. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund bør Bamse bade minst fire ganger i året.
– Er barnet eller noen andre i familien allergiske mot husstøv, pollen eller dyrehår, er det spesielt viktig å holde kosedyrene rene, sier rådgiver Helle Stordrange Grøttum i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).
En undersøkelse gjort av Pampers i samarbeid med NAAF, viser at tre av ti småbarnsforeldre aldri vasker barnas kosedyr. Resten vasker Bamse minst én gang i året.
– Avføringen fra de mange tusen husstøvmiddene som holder til i en vanlig kosebamse kan utløse allergiske reaksjoner. Bamsene samler også vanlig støv, skitt og for eksempel dyrehår som mange er allergiske mot, sier Stordrange Grøttum.
Flinke foreldre
– Jeg trodde faktisk ikke så mange vasket kosebamsene. Derfor er jeg positivt overrasket over at sju av ti faktisk putter Bamse i vaskemaskinen innimellom, sier hun.
For at kosedyrene skal bli så rene som mulig, anbefaler hun å vaske dem på 60 grader, såfremt merkelappene ikke sier noe annet. De kan også fryses for å drepe midd, bakterier og eventuelt lus, men må ristes godt etterpå for å fjerne de døde middene og avfallstoffene.
– Det er ikke selve husstøvmidden vi er allergiske mot, men middens avføring. For ikke-allergikere er ikke dette farlig, men det er jo greit å vaske kosedyrene av rent hygieniske årsaker, sier Stordrange Grøttum.
Også danske bamser
En tilsvarende undersøkelse gjort av Pampers og det danske Astma-Allergi Forbundet, viser at småbarnsfamilier i Danmark vasker Bamse like ofte som norske småbarnsfamilier.
Men denne undersøkelsen viser at også tre av ti foreldre med allergiske barn aldri vasker kosedyrene.
– For familier med allergikere kan det være en løsning å kjøpe kosedyr laget av samme materiale som middtrekk. Det er et mikrofiberaktig stoff som ikke slipper middens avfallsstoffer så lett igjennom. Men det er like godt å kose med for barna, lover hun.
Hun minner også om at man ikke må glemme suttekluter og andre kosefiller barn gjerne har.
– Også dukker og andre leketøy bør vaskes innimellom. Mange lekebiler tåler for eksempel en omgang i oppvaskmaskinen, sier Stordrange Grøttum.