Høstfarger til å spise opp fra hagen

 Foto: Espen Skarphagen

Her er det 5 sorter som fint kan brukes i matlaging og som er lette å kjenne igjen! 

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen skarpihagen.

Det ikke alle deler av hagen som får like mye tilsyn eller behøver det… Noen deler er lagt opp til å klare seg mer eller mindre selv. En krok av hagen hvor jeg ikke har kikket på en stund hadde en hyggelig og fargerik overraskelse som ventet meg i dag. Blomkarsen sto i full blomst!

Blomkarse «Phoenix». Foto: Espen Skarphagen

Ikke gå glipp av denne: Planter brunsnegler ikke liker så godt

I våres var det en liten skråning hvor jeg fikk luket bort en del ugress. Jeg hadde bestilt noen frø av busk blomkarse (Tropaeolum majus nanum) «Phoenix» Blomstene så utrolig morsomme ut med sine frynsete kanter så dette måtte prøves.

Tidligere i sommer har jeg sett dem vokse og utvikle seg men i dag var det en mengde med blomster i ulike gylne farger. Ikke alle var av sorten Phoenix, enkelte var vanlig form men du verden så flotte i kombinasjon, og de er SPISELIGE!

Blomkarse variasjoner

 Foto: Espen Skarphagen
 Foto: Espen Skarphagen

De siste årene har det vært mer og mer fokus på blomster som kan spises. Det er gitt ut kokebøker med hva man kan høste fra naturen. Ugress som brennesle og skvallerkål er bare å tilberede og spise opp.

Toppkokker rundt på restaurantene bruker blomster i mange varianter som presentasjon, smak og estetiske virkemidler. Man spiser jo også med øynene! Det finnes mengder med spennende blomster som kan brukes i maten.

Her er det 5 sorter til som fint kan brukes i matlaging og er lette å kjenne igjen:

Monarda eller også kalt Hestemynte. Foto: Espen Skarphagen

  • Monarda; bladene er gode til te og kronbladene gir fantastisk farge til salaten. I tillegg er det en super, lettstelt og dekorativ staude.

Kornblomst av den mer dramatiske fargevarianten. Foto: Espen Skarphagen

Herlige himmelblå Kornblomster. Foto: Espen Skarphagen

  • Kornblomster gir et flott fargedryss. Napp av kronbladene og bruk dem (uten stilk og blader.) Ettårige, husk å la noen av blomstene sette frø for såing neste år.

Agurkurt, Borago officinalis. Foto: Espen Skarphagen

  • Agurkurten har en mild smak av agurk, skuddspissene kan brukes i salat. Blomstene er utrolig lekre å bruke flytende i sommerdrinken.

Stemorsblomster. Foto: Espen Skarphagen

  • Stemorsblomstene var ferdige rundt St Hans her i hagen. Nå på sensommeren titter det opp nye små stemorsplanter med blomster både her og der. Disse har frødd seg. Blomstene finnes i nesten alle farger og er flotte i matlaging og løfter for eksempel enhver kake. Kan også kandiseres for senere bruk.

En Stemorsdrøm. Foto: Espen Skarphagen

Sistemann som er umulig å ta feil av er Ringblomsten!

Ringblomst med god smak og lekker i salaten. Foto: Espen Skarphagen

Calendula officinalis er god å spise men har i tillegg en mengde med gode egenskaper både utvortes og innvortes! Det kan du lese mer om her på Urtekilden.

Når vi skal spise blomster er det viktigste at du er helt sikker på at de ikke er giftige! Det er viktig å ikke sprøyte blomstene. Kjøper du ferdige planter bør de være økologiske og dermed uten sprøytemidler. Dyrker du selv i hagen har du full kontroll på hva blomstene har gjennomgått. Bruk aldri blomster fra veikanten!

Nyt smaken av blomster!

Les flere hagetips på bloggen til Espen her: skarpihagen.no

Du kan også følge han på Instagram: @skarpihagen

 

POPULÆRE EMNER

#GJØR DET SELV  #HAGE  #HUS OG HJEM  #SMARTE TIPS  #SKARPIHAGEN

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!