Hageeksperten tipser: Dette gjør jeg nå for å få grønt gress og fin plen til neste år
For at gresset skal klare seg best mulig gjennom vinteren er det noen enkle ting du må huske på og gjennomføre nå
Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen @skarpihagen.
Vips var oktober her med saftig grønt gress og fin plen som fortsatt vokser. Jeg er nok ikke den som har vært flinkest med gress og plen. Så lenge det er grønt og mykt å gå på har jeg vært fornøyd, selv med delvis mose. Siste 2-3 årene har dette endret seg. Nå har jeg sett hvor fint gress kan bli med bare litt ekstra stell. For at gresset skal klare seg best mulig gjennom vinteren er det noen enkle ting å huske på og som jeg gjør nå.
For å få grønnere gress og fin plen har jeg de siste par årene gjort noen grep, og skrevet litt om det her. Gjødsling, vanning og jevnlig klipping har gjort susen. Når gresset klippes lar jeg avklipte gresset ligge slik at det faller ned imellom og gir næring til røttene. På denne måten beholder vi all næringen på stedet istedenfor å raker den bort. Dette funker godt så lenge du klipper ofte. Hvis gresset derimot er for langt når det klippes vil det avklipte bli liggende i hauger og må rakes bort for ikke å kvele gresset under.
Som de aller fleste plantene skal gresset også forberede seg på overvintring og hvileperiode. Jeg slutter å gjødsle etter juli, fra da er det kun avklipt gress som blir liggende igjen. Gjødsler vi for tett opp til hvileperioden blir det som å helle nedpå en stor kanne kaffe rett før sengetid, det funker i alle fall dårlig på min søvn:-) Vi bør legge til rette for plantenes hvileperiode.
Nå er det også tid for å stille inn gressklipperen på høyeste innstillingen. Gresset skal ikke være for kort eller for langt når frosten og vinteren kommer. Fortsatt hyppig klipping med litt mer høyde er anbefalingen.
- For kort gress gir lite beskyttelse til røttene mot frost.
- For langt gress legger seg ned og kan kvele røttene under vinteren/våren.
Nå er det også en perfekt tidspunkt å legge nytt gress, både ferdigplen og gressfrø kan fint gjøres nå. Høsten sørger for en jevn fuktighet som gresset liker og vi behøver ikke vanne så ofte. Er det områder som må fikses på eller sår i plen som må utbedres er det fint å gjøre i disse dager.
Løv fra busker og trær er lurt å fjerne før vinteren. Blir det liggende for mye på gresset vil det bli fryktelig tett for gressrøttene og det vil ofte råtne. Når våren kommer og snøen smelter trenger gresset etterlengtet luft og lys, så disse forberedelsene gjør jeg derfor nå for å få gress og fin plen til neste år.
Investering i neste års grønne gressmatte!
Les mer på bloggen til Espen her!
Populære emner: hverdagstips planter skarpihagen.no hage hus og hjem