Det begynte med en flatskjerm.. Se hva som skjedde!
TV-stuen var liten og trang, uten avstand nok til flatskjermen familien ønsket seg.
Tekst: Nina Stang/ifi.no Foto: Espen Grønli/ifi.no
De søkte hjelp til å finne en løsning. Dette førte ikke bare til at huset ble mer funksjonelt og lettere å leve i, men også at det fikk helt nye farger.
Var lei av kort avstand til tv’n
Huset fra 1911 er på 120 kvadratmeter, og bebos av en familie på fire: Kjersti Line, Oddmund Johansen og deres to barn Siri og Mats. Nå hadde de et problem. Familien var lei av å sitte i sofaen bare en drøy meter fra TV’en. Det var ikke plass til noe bord å sette mat på, og flatskjermen de ønsket seg krevde større avstand . Ved sofagruppen i stuen kunne den ikke plasseres, for her var det mange vinduer som ville gi gjenskinn. Da de ikke så noen løsning, sjekket de på nettet etter interiørkonsulenter, og gjennom Ifi fant de Ellen Skifjeld Lønnestad.
Da hun byttet om på spisestue og TV-stue, var problemet løst. Men Ellen hadde flere synspunkter på stuene både når det gjaldt møbler og farger. Kjersti malte og Oddmund snekret og stuene ble kjempefine. Men nå syntes plutselig alle at det så forferdelig ut i gangen. Og det er jo det første rommet man møter. Slik ballet det på seg. Men det har ingen angret på.
– Jeg skrellet ned og ryddet opp for å gjøre huset visuelt roligere, og brukte farger for å binde rommene sammen. Det var viktig å få et friskere og mer moderne uttrykk sier Ellen Skifjeld Lønnestad.
NEDERST I SAKEN KAN DU SE HVORDAN LEILIGHETEN SER UT NÅ! 😀
Ny TV-stue
Det ble laget ny TV-stue i den mørkeste delen av stuen, der det var spisestue før. Her var det plass til både gode sofaer og bord, og avstand nok til den nye flatskjermen på 43 tommer. Oddmund snekret selv stereobenken under TV’en for å få den “skreddersydd” til rommet.
Peisovnen i hjørnet virket liten, og ble skiftet ut med en større og mer moderne, der bålet er mer synlig. Slik ble dette også en hyggelig peisestue. Istedenfor det gamle brystpanelet, mente Ellen at veggen bak burde flislegges. “Dette blir dusjhjørne,” tenkte Kjersti, men nå er hun veldig fornøyd. Døren inn til stuen ble skiftet ut med en skyvedør som tar mindre plass. Alle dører som før var i furu ble malt.
Ny spisestue
Spisestuen ble flyttet inn der det før var TV-stue. Dette ble også mer praktisk, da rommet er vegg i vegg med kjøkkenet. Endeveggen ble både dekorativ og nyttig da Oddmund bygde ferdige Ikea kjøkkenskap sammen med en selvkomponert tallerkenhylle. De dype underskapene rommer mye. Overskapene med glassdører har fått hver sin spot, som er med på å lyse opp rommet, og fremhever vakre bruksgjenstander. Listene til tallerkenhyllen er festet med skruer fra innsiden av skapene. Skapene går egentlig ikke helt opp til taket, men Oddmund har kledd dem inn både på toppen og sidene. Slik blir de en naturlig del av rommet, noe som forsterkes ved at alt er malt i samme farge som veggene, bare blankere.
Ekstra kosestue
Stuen er i dag delt i to avdelinger, skilt med en buffet. Der det er mest vinduer, er det laget en ren kosekrok med gode stoler. Vår og og vinter er det særlig deilig å sitte i denne lyseste delen av stuen, hvor solen skinner inn av tre vinduer. For bedre å fremheve vinduenes form, har de fått liftgardiner, som er lite dominerende og gir et rolig inntrykk.
Elegant gang
I gangen ble det gjort en kraftig opprydning både i møbler og farger. Et trangt vindfang ble revet og innlemmet i hovedrommet, som fikk en ny og bedre isolert inngangsdør.
Panelveggen i trappen ble lektet ut med gipsplater og tapetsert. Trappevangene ble malt i tapetets farge. Denne fargen fant man frem til ved å ta tapetet med til fargehandleren og få det scannet. Det ble også malt mellom trinnene, mens selve trinnene fikk være trehvite.
Tidligere var det tregulv i gangen, noe som gikk vanskelig sammen med vannsøl etter støvler. Oddmund fikk hjelp av barna til å ta opp hele gulvet. Deretter fylte de krypkjelleren under med løs leca, før det sjakkmønstrede flisegulvet ble lagt over varmekabler.
Skapene ble satt i system ved at nye skapfronter ble kjøpt på Ikea, mens skapstammene ble ført helt opp til taket. Slik blir ikke skapene bare store kasser, men en del av rommet, og danner en hyggelig nisje til sittegruppen. Vinduet fikk en mønstret liftgardin som dekorativt element.
Arbeidsrom
Fra bare å ha et lite bord til PC’en, har rommet nå fått mye plass både til arbeid og oppbevaring. Her er til og med et intergrert strykebrett i en skuff. Møbleringen er en kombinasjon av Ikea kjøkkenskap og bordplater til kontormøbler. For å få skapene, som er 60 cm dype, til å passe sammen med de 80 cm dype bordplatene, ble bordplatene lagt på gulvet og tegnet rundt, og skapene så satt innenfor disse rammene.
Håndtakene ble byttet til en mer gammeldags stil, samme som i spisestuen. For et helhetlig inntrykk er alt malt i samme farge som veggen, bare blankere. At skråtaket, som før var i furu, er malt hvitt, gjør mye for rommets størrelse og følelsen av lys og luft.
Foran terrassen lagde Oddmund en benk som kan slås opp eller felles ned foran døren etter behov. Benken kan være nede hele vinteren når verandaen ikke er i bruk.
Gode råd
Skap blir mer en del av rommet dersom de føres helt opp til taket.
For å få alle overganger tette uten sprekker, kan man bruke akryl fugemasse. Med en liten pøs med zalo og vann til å dyppe fingeren i, er det lett å jevne ut sparkelen.
Det er lurt å være nøye med planleggingen og legge opp det elektriske samtidig.
Enkle ting som kjøkkenskap satt sammen på nye måter kan gi fine løsninger.
For å få sammenheng og helhet i huset bør alle takene være like, her ble det blankmalt panel i samme farge. Gamle furudører bør males i rommenes farger.
“Alt tar lengre tid enn man tror. Det morsomme er at man blir flinkere for hver ny oppgave. Det er viktig å være nøye med grunnarbeidet når man først legger mye jobb i det. Med godt grunnarbeid blir alt enklere etterpå, og man unngår ergrelser senere.”
Kjersti og Oddmund.