Vi heier på julen, sier forfatterne bak den nye juleboken Deilig er Jorden
– Kjekkere at folk gjør noe, enn at de gjør ingnenting. Frode Grytten og Helge Skodvin er aktuell med et helt spesielt juleprosjekt.
Den nye juleboka Deilig er Jorden byr på både bilder, humor og tekster de fleste kan kjenne seg igjen i julestria. Helge Skodvin er fotografen som for over 5 år siden tok med seg kameraet sitt til by og bygd i førjulstiden. Her fotograferte han julepynt hos kjøpesentre, frisører, kontorer, rådhus, parkeringshus og butikker.
Nå har bilene blitt supplert med tekster av forfatter Frode Grytten. Tekstene skildrer små og store øyeblikk de fleste nordmenn kan kjenne seg igjen i på travle dager på kjøpesentrene før jul, eller de siste dagene på kontoret før juleferien.
Fotografiene til Skodvin er rå og ærlige, med motiver av julepynt som de fleste bare haster forbi i julestria. For 5 år siden stoppet Skodvin opp ved en butikk hvor en stor oppblåsbar nisse hadde segnet om på parkeringsplassen. Kanskje et trist syn som forteller oss noe om vår tids julepynt?
– Dette er voksenverden sin versjon av dorullnissen, boken viser hvordan de voksne steller til jul, men at ikke alltid får det til. De prøver, og det er jo et godt forsøk, forteller Frode Grytten om bokprosjektet.
– Dorullnisser er jo som oftest sjarmerende, men det er jo ikke alltid virkeligheten er sjarmerende, forteller fotograf Helge Skodvin.
Det hele startet da fotograf Helge Skodvin lagde en julekalender på Facebook i 2013, hvor han delte bilder og små tekster for hver dag i desember. Dette ga mersmak og i de siste årene fortsatte han å reise land og strand på jakt etter nye julemotiv.
At noen stopper opp og dokumenterer julen på denne måten er sjeldent. Grytten forteller at dette er julepynt vi vet om at er der, og har sett tusen ganger før, men at få orker å stoppe opp for å ta en nærmere titt på det, og i tillegg ta bilder.
– Julen er en fin tid av året, men denne pyntingen er trist. På Vestlandet hvor vi holder til, er det jo ikke snø, så vi trenger litt pynt, forteller Grytten.
Skodvin og Grytten deler kontorer i Bergen, men favoritten til fotograf Skodvin er likevel Bjørneparken kjøpesenter på Flå.
– De beste stedene er de små kjøpesenterene, Bjørneparken i Flå er helt supert, men Vestlandet er alltid favoritten. Jeg tror ikke det er et kjøpesenter sør for City Syd jeg ikke har besøk til dette prosjektet, forteller Skodvin.
Den kjedeligste julepynten han vet om er kjøpesentre som er for “proffe”, som er striglet og ikke tillater personlige intiativ.
– Alt ser veldig likt ut over alt. Alle dekkforhandlere lager for eksempel juletrær av dekk. Jeg ønsker å vise frem hvordan det ser ut der folk flest bor, det udramatiske landskapet som ikke er dokumentert. Dette er jo ikke ekstraordinært, forteller Skodvin.
Grytten legger til at folk opplever mye press og høye forventninger i høytiden. Alle skal ha det fint og alle skal være lykkelige, at det er et slags krav til perfeksjon. Men dette klarer ikke alle å leve opp til, og at det kan føles vondt.
En felles favoritt hos de begge er de kreative frisørene på Strandkaien i Bergen. Disse damene har i over 20 år laget unike kostymer til jul.
– Nå kan de jo ikke stoppe med dette, det er jo veldig gøy og dette er humor, forteller Grytten.
– De har absolutt lagt sjelen sin i det, det er et personlig intiativ, og det er jo supert, forteller Skodvin.
Noen liker det kanskje litt glorete, men de er ganske så enig i at dempet hvit julepynt er kjedelig.
– Vi heier på alt som kan blåses opp. Det er kjekkere at folk gjør noe, enn at de gjør ingenting, forteller Skodvin.
På spørsmål hva de tror folk har tenkt når de har pyntet seg eller omgivelsene på denne måten hadde de følgende å si:
– Det er jo glorete, folk føler behov for å gjøre det litt glorete i en trist verden, men da kan det jo hende det blir enda tristere, forteller Grytten.
– Tipper at de som har pynten har gjort det i beste mening. De er nok godt fornøyd, og jeg liker det. Noen kan kanskje si det er dårlig smak, legger Skodvin til.
Frode Grytten undrer om det handler om melankoli, at dette ikke innbyr til det som var tenkt, at det skulle være koselig og perfekt.
– Det er som det ikke er lagt for mennesker, men kanskje for romvesen, og at vi må fylle det med noe menneskelig selv, forteller Grytten. Han legger til at vi aldri må gi opp håpet for den norske julepynten.
Som tips for å overleve julestria og å overleve travle dager på kjøpesentrene, hadde de bokaktuelle bergenserene følgende råd:
– Bulk i riktig bil, og bulk med omhu. Og for all del ikke forveksle gaver til kone og elskerinner. Ikke drikk for mye om du skal ha nissemaske på, forteller Grytten.
– Ikke gå for nærme levende lys med polyesterkostyme på, mange har brent seg på det, avslutter Skodvin.
Den ærlige juleboka viser oss hvordan julen ser ut rundt oss i månedene før jul. Resultatet er kanskje noe annet en hva de fleste av oss forbinder med jul, og det som vi gleder oss til ved julen. For det er kanskje ikke så mange dorullnisser, fuglenek og dompapper igjen i by og bygd?
Hvordan ser julepynten ut i din by eller bygd? Del gjerne med oss på vår Facebookside.
Populære emner: Jul Julepynt Underholdning