Brenneslevann: Super gjødsel og giftfritt sprøytemiddel

 Foto: Espen Skarphagen

Oppskriften er enkel!

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen skarpihagen.

Super gjødsel og giftfritt sprøytemiddel er noe vi alle ønsker oss. Et produkt som er bra for miljø, helse og i tillegg fjerner utøy, lus og meldugg er jo som et digert kinderegg Brenneslevann lages av Brennesle / Stornesle eller Urtica dioica som den også heter. Mine spede forsøk på å lage brenneslevann startet i fjor; det gikk IKKE bra i det hele tatt… nytt forsøk følger her.

 Utgangspunktet er ca 2/3 bøtte med lett sammentrykt brennesle. Foto: Espen Skarphagen

Les også: Disse plantene er perfekte for deg som ikke har grønne fingre men ønsker å ha det hyggelig på terrassen

I forkant av fjorårets prosess med å lage brenneslevann leste jeg meg opp på masse ulike forum og fant noen spennende forskningsrapporter på bruksegenskapene til brennesle. At brennesle har vært brukt av folk i uminnelige tider vet vi. Den har viktige medisinske egenskaper og gir et næringsrikt tilskudd i kostholdet. Supper, stuinger, pesto, you name it! Den kan tydeligvis brukes til det meste også til gjødsel og sprøytemiddel!

Dette stoffet er kraftig kost så husk å blande ut 1:10! Bruk 1 liter brenneslevann til en 10 liters vannkanne.

 Etter noen dager begynner prosessen og nedbrytningen av bladene. Foto: Espen Skarphagen

I fjor var jeg ute etter et giftfritt alternativ til å sprøyte rosene med. Jeg hadde angrep av både lus og meldugg. Siden dammen og karpene er ekstra følsomme mot giftige sprøytemidler vil jeg gjerne forsøke alt annet først.

Jeg fant ut at brenneslevann skulle fungere utmerket mot det meste. Ikke visste jeg at det skulle holde til og med meg unna blomstene! Lukta var ubeskrivelig, og ikke på noen god måte!

 Etter et par uker er det klart til bruk. Hold pusten og rør en gang i blant. Foto: Espen Skarphagen 

Normalt sies det at det tar 2-3 uker å lage en god ladning med brenneslevann. Oppskriften er enkel:

  • Plukk friske brennesler (husk hansker og langermet genser).
  • Jeg fylte en stor bøtte på 25l litt over halvfull med lett sammentrykt brennesle
  • Fyll opp helt med vann
  • Sett på lokk
  • Plasser et «lurt» sted i skyggen hvor eimen ikke blir plagsom
  • Åpne og røre litt en gang i blant (jeg holder pusten og rører 2-3 ganger i uka)
  • La stå i ca 3 uker for å gjære og godgjøre seg
  • Sil og klar, ferdig til bruk. Blandes i forholdet 1:10 med vann
  • Skal det brukes til sprøyting er det viktig å sile det for ikke å tette dusjeflasken

 Hurtigvarianten med kokende vann for å få et uttrekk til sprøyting og vanning. Foto: Espen Skarphagen 

Oppskriften over er en enkel og grei måte å gjøre det på. I fjor hadde jeg litt hastverk og fulgte en annen måte som skulle gå fortere. Eneste forskjellen var at jeg skulle koke opp vannet og helle over brenneslen. (som å koke te.) La stå et par dager og før bruk. Jeg testet begge deler.

Les også: 10 herlige urteplanter til krukke på terrassen eller balkongen!

 Litt uappetittlig men gjør underverker! Plassert lengst unna sitteplassen. Husk å sette på lokk så ikke smådyr og fugleunger ramler oppi. Foto: Espen Skarphaugen 

At jeg «mislykkes» med mitt brenneslevann i fjor handlet ikke om at noe gikk galt. Jeg var bare ikke forberedt på at stanken av dette vidundermiddelet kunne være så kraftig! Jeg begynte å brekke meg så fort jeg åpnet lokket og kampen mot denne refleksen fortsatte på hele vannerunden. I tapre forsøk på å puste gjennom munnen og ikke nesa begynte tårene også å renne… så med uklart syn, vannkanne og dusjeflaske klar til behandling gikk jeg til verks.

Jeg klarte å sprøyte en rosebusk og helle resten av brenneslevannet fra dusjeflaska i bedet. Rosa ble både frisk og fin med masse blomster! De neste par dagene var det ingen som ville nærme seg dette stedet i hagen så jeg skjønner godt at lusa også ble borte! Det ble den ene gangen i fjor, resten ble tømt ut i et hjørne lengst unna der vi ferdes.

 Et enkelt litermål er supert å bruke uten å få vannet på hendene. Foto: Espen Skarphagen 

I år har jeg satt i gang på ny prosess. Brenneslevann er supert og jeg er mer forberedt på lukta. Det er jo puste gjennom munnen så skal det gå bra. Det meste av lukta borte dagen etter vanning. Brenneslen inneholder mye nitrogen og masse andre godsaker for mikroorganismene og nedbrytningen i jorda som plantene må ha for å trives.

Plantene trenger nesten 20 næringsstoffer (både mikro og makronæringsstoffer.) I år fikk jeg også vite at dette vannet inneholder et veksthormon som stimulerer rotveksten. En god rot er alltid grunnlaget for en god plante.

Dette vannet er kraftig kost så husk å blande ut 1:10! Bruk 1 liter brenneslevann til en 10 liters vannkanne.

 Elsket og hatet men kan brukes til det meste. Foto: Espen Skarphagen

Hvis det lukter for stygt kan en neve jord rørt ut oppi bøtta kunne hjelpe noe. Man kan også bruke andre planter / ugress til slik blanding. Jeg vet ikke om det er like effektivt. Siden det tar 3 uker å få en bøtte på plass er det lurt å sette i gang en ny før den første blir tom. Brennesle har vi jo gjerne nok av:-)

Alt vi gjør for god vekst og blomstring!

 

Les mer om hage på bloggen til Espen Skarphagen HER.

POPULÆRE EMNER

#GJØR DET SELV  #HAGE  #HUS OG HJEM  #SMARTE TIPS

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!