Etter spiring vil de fleste frøplantene bli stående altfor tett. Det skjer hvert år, og gjelder i størst grad planter med små frø. Frøene sprer vi som regel jevn utover i en potte, og når de kommer opp tett i tett konkurrerer de om plass, lys og næring. Blir de stående for lenge slik vil det gi oss svake planter. Her i huset var det tid for å prikle tomater som skal bli store og sterke. For å få kraftige og sterke planter setter jeg dem dypere i ny potte.

 Foto: Espen Skarphagen

For høy temperatur og lite lys gir lange og spinkle frøplanter. Plante dypt ved prikling og gi dem mer armslag gjør susen.

Etter at frøene har spiret strekker de små plantene seg raskt! Her har de fått altfor lite lys og for høy temperatur. Det er ikke alltid like enkelt å finne den optimale balansen mellom lys og temperatur, men denne balansen er avgjørende for å få kompakte og livskraftige planter. For å få et godt resultat er det i tillegg nødvendig å prikle tomater som står tett, så fort plantene er håndterbare.

 Foto: Espen Skarphagen

Klargjør potter med jord først slik at røttene på de små plantene ikke tørker.

Min tommelfingerregel er at de første bladene etter frøblader skal ha kommet litt ut. På dette tidspunktet har som regel rotnettet utviklet seg greit, og allikevel ikke ha blitt så stort at alt henger sammen. Når vi skal prikle små planter må vi gjøre dette med nennsom hånd. Jeg pleier derfor ikke å bruke hansker til selve priklingen.

 Foto: Espen Skarphagen

Etter å lirke plantene forsiktig fra hverandre settes den raskt i ny potte med jord. Etter prikling er det viktig med vanning og unngå sterk sol i noen dager til røttene fungerer godt igjen

 

Tomatplanter har en fantastisk evne til å sette nye røtter!

I fjor hadde jeg en liten plante som knakk rett over jorda. Dette var den eneste som spirte av en sort jeg hadde bestilt… stilken med toppen ble satt i jord, vannet godt før jeg tredde en plastpose over. Som jeg viste her med stiklinger. Denne planta klarte jeg faktisk å redde, men dessverre ble det ikke så gode tomater på akkurat den sorten:-)

 Foto: Espen Skarphagen

Etter at plantene er priklet blir de raskt kraftigere og skyter fart.

Slik gjør jeg for å styrke rotnettet på tomatene:

Når jeg skal prikle tomater og andre planter gjør jeg aller først klar en god jordblanding som er veldrenert, og fyller opp de nye pottene. Når de små frøplantene lirkes løs fra hverandre og kommer i kontakt med lufta er det viktig at røttene ikke tørker. De skal derfor ikke bli liggende på bordet uten å være tildekket.

Tar ting tid, eller om du vil ha pause så legg en neve jord over røttene.

 Foto: Espen Skarphagen

Denne gjengen skal sørge for masse herlige tomater i sommer.

Som nevnt vil tomatplantene lett sette nye røtter fra stilken. Dette gjør den også om den blir plantet dypere. Jeg sette de små plantene så dypt at frøbladene blir stående rett over jordoverflaten og den spinkle stilken blir stående under jorda. Setter vi dem dypt vil stilken være beskyttet, og med flere siderøtter som skyter ut fra stilken vil hele rotnettet bli vesentlig større på kort tid. Ved å gi planten denne muligheten til å sette ekstra røtter bygges grunnlaget for en kraftigere plante. Rot og topp henger alltid sammen på en plante. En stor og kraftig rot må til for å gi næring til en stor plante som skal gi tomater hele sensommeren.

Etter å ha priklet tomatene gir jeg dem maksimalt med lys og ikke for høy temperatur (ca 15 grader). Rett etter prikling er røttene litt sårbare. Gjødsling venter jeg derfor med til de er kommet i god vekst og tåler mer.

Du kan lese mer på bloggen til Espen her. 

POPULÆRE EMNER

#GJØR DET SELV  #HAGE  #HUS OG HJEM  #SMARTE TIPS