Det er ingen skam med vann i whisky. Faktisk kan det bli riktig så godt!
Foto: bigstockphoto
Nå har svenske kjemikere undersøkt hva som skjer på det molekylære plan når man heller vann i whiskyen!
For noen er whisky nærmest hellig og for noen er det veldig viktig at den drikkes på korrekt måte. Med korrekt måte mener vi at den serveres med riktig temperatur og i ordentlig whiskey-glass. Men har du noen gang hørt at å legge til noen dråper vann vil whiskeyen til å smake mer?
I følge forskning.no er det ikke helt klart hvorfor vann skulle gjøre whiskyen bedre.
“Vannet må på en eller annen måte endre kjemien i whiskyen for å få den til å gi fra seg flere av de flyktige stoffene som er helt avgjørende for smaksopplevelsen, kunne man tenke”, skriver forskning.no.
Videre forteller de at to svenske kjemikere nå har undersøkt saken teoretisk ved hjelp av datasimuleringer.
“Datamaskinen kan fortelle hvordan molekylene i whisky oppfører seg når alkoholprosenten endres, og det ser ut til å være nøkkelen til det smaksinntrykket drikken etterlater”, skriver forskning.no.
Videre forklarer forskning.no at forskerne tok utgangspunkt i en whiskymodell som består av en blanding av vann og alkohol (etanol) tilsatt litt guajakol, som er en kjent smaksgiver til whisky – spesielt den skotske. Så skrudde de på alkoholprosenten i datamodellen for å se om det førte til en endring.
Foto: bigstockphoto
De fant ut at guajakolmolekylene omringes av etanolmolekyler og forblir nede i væsken når alkoholprosenten er høy – over 59 prosent. Ved lavere prosent får mer av guajakolen lov til å komme til overflaten, slik at den fordamper lettere. Da kan den fanges inn av nesen og bidra til smaksopplevelsen.
“Men ytterligere fortynning til om lag 27 prosent alkohol førte til økt konsentrasjon av stoffet i overflaten. Det gir støtte til at det faktisk hjelper å tilsette noen dråper vann for å øke smaksopplevelsen ytterligere”, forteller en av forskerne bak studien, førsteamanuensis Björn Karlsson fra Linné-universitetet i Kalmar i Sverige.
Resultatet fremgår av en artikkel i det vitenskapelige onlinetidsskriftet Scientific Reports.
Når man nå har bedre orden på hvorfor smaksstoffer frigis ved en lavere alkoholprosent, kan man kanskje bedre finne frem til den optimale whiskystyrken.
– Ytterligere studier av andre smaksstoffer som inngår i whisky, kunne gi et mer komplett bilde og muliggjøre en optimering av smaks- og duftopplevelsen av en whisky, som Björn Karlsson uttrykker det i følge forskning.no.
Han påpeker at resultatet også kan brukes mer generelt, når man vil prøve å forstå hvordan såkalte ikke-ideelle løsninger oppfører seg. Det kan for eksempel gjelde i utviklingen av legemidler.
I denne videoen under her forklarer førsteamanuensis Jens Risbo fra Københavns Universitet hvordan vann påvirker smaken av whisky: