For mange er dette selve symbolet på grillkunst
Forskjell mellom hvordan unge og eldre velger å grille viser ny undersøkelse.
– For mange er kullgrillen selve symbolet på hvordan grillkunst skal være. Selv om vi selger flest gassgriller, er det stadig flere som kjøper kullgrill, sier Morten Tornøe, kategoriansvarlig for grill hos Jernia.
En ny undersøkelse viser at 41 prosent av nordmenn foretrekker å bruke kullgrill, mens 40 prosent velger gassgrill. 19 prosent foretrekker ingen av disse viser spørreundersøkelsen som er utført av YouGov for Jernia.
Kullgrillen står sterkest blant de mellom 18 og 34 år, hvor 49 prosent foretrekker kull og 36 prosent gass. Jo eldre man blir, desto sterkere står gassgrillen. Fra 55 år og oppover foretrekker 43 prosent gass og 31 prosent kull.
Les også: Slik gjør du grillen festklar på 1-2-3
Huleboer-grill
– Kullgrill er litt ”caveman-style”. Det er mulig at de yngre velger kull fordi det er tøft og fordi det gir en god følelse å se kullet brenne og å kjenne duften fra kullgrillen, sier grillekspert Petter Gullikstad i Grillsjefen Catering.
Gullikstad er også er kjent som grillsjef i Jernias hjemmekokkelaug og foretrekker å grille med kull.
– Det er en myte at det er vanskelig å grille med kull. Man kan kontrollere temperaturen i grillen ved å justere luftinntaket. Det er også lettere å langtidssteke og røyke kjøtt i en kullgrill. Skaff deg et steketermometer, så ha du full kontroll. Øvelse gjør mester, sier Gullikstad.
Gassgrillen står sterkest på Sørlandet, hvor 45 prosent foretrekker gass og 36 prosent velger kull. Fra Trøndelag og nordover står derimot kullgrillen høyest i kurs.
Norge på gasstoppen
I Sverige og Danmark er styrkeforholdet mellom kull- og gassgriller 70-30 i kullgrillenes favør målt i antall solgte griller. Det viser tall fra Weber. I Norge er forholdet omtrent 50-50, og vi ligger dermed på gasstoppen i Norden.
Og gassgrillen har mye som taler for seg.
– Med en gassgrill kommer du raskere i gang med grillingen enn dersom du bruker kull. Grillen er klar når du er klar. Den er enkel i bruk, det er lett å regulere varmen, og grillen er lett å rengjøre etterpå, sier Morten Tørnøe i Jernia.
Hvis du bruker gassgrill: Har du sjekket om grillslangen er trygg å bruke?
Pelletsgrillen kommer
Nå har det kommet en ny type grill på markedet, nemlig pelletsgrillen.
– Med pellets kan man grille på høy temperatur med full kontroll. Denne grillen representerer en ny måte å tilberede mat utendørs på, enten man ønsker å grille eller røyke maten, sier Tornøe.
Pellets er komprimert sagflis fra ulike frukt- og nøttetrær, som gir en særegen aroma.
– Pellets har svært lavt innhold av aske og fuktighet og gir en like rask oppvarming som gass. I tillegg er pellets svært miljøvennlig da det er tilnærmet karbonnøytralt, sier Tornøe.
Pelletsgriller er imidlertid ikke noe for de med stramt budsjett. Hellstrøm-grillen som selges hos Jernia koster 18 000 kroner.
Les også: Slik lager du bålbakt lammelår på 1-2-3
Grillsjefens kullgrilltips
- Bruk aldri tennvæske. Det kan gi dårlig smak på maten og er lite miljøvennlig. Skaff deg i stedet et tennrør, eller bruk tennbriketter eller aviser.
- Tenn grillen 15-20 minutter før du skal grille. Med briketter eller papir bør du tenne 30 minutter før grilling.
- Lag en kald og en varm sone på grillen ved å variere kullmengden. Da kan du grille indirekte.
- Ha lokket på når du griller. Styr varmen ved å justere hvor mye luft som slipper inn i grillen.
- Skaff deg et steketermometer. Da har du bedre kontroll på når kjøttet er klart.
- Bruk kvalitetskull. Dårlig kull tetter luftinntaket på grillen.
- Ikke bruk engangsgrill. Det er miljøfiendtlig, og maten blir ikke god. Skaff deg heller en parkgrill.
Tekst: Newswire – Toppbilde: Colourbox