Nysgjerrig på gresskar, men vet ikke hva du skal lage? Prøv dette!
Foto: YouTube
Så, hva er så kreativt med en suppe, kan du si. Joda, hadde det vært snakk om en tomatsuppe ville problemstillingen vært relevant. Men har du vært borti gresskarsuppe før, kanskje? Ikke det, nei? Hvis du i likhet med meg har et ganske blankt forhold til gresskar, er det derfor på tide å gjøre noe med det.
Høsten har jo blitt tiden for gresskar, og mens mange først og fremst forbinder det med Halloween-pynt, kan gresskar fint brukes i matlaging. Men gresskar er så mye mer enn den kolossale, oransje utgaven – det finnes mange varianter der ute, og mange av dem vil sikkert egne seg like godt eller bedre i matlaging. (I tillegg er de mindre typene mye enklere å bære med seg hjem!) Uansett hvilken du velger er det viktig å huske på riktig varmebehandling, enten du koker, baker eller steker det. Så om du skal handle senere i dag og et gresskar tilfeldigvis havner i kurven, skal du vite at det finnes en rekke måter å tilberede det på.
Her følger et lite forslag, et ufarlig forslag for oss som ikke har noen som helst erfaring med smaken, men som kunne tenke oss å forsøke noe nytt!
Gresskaret er her bakt i ovnen og ikke kokt, et grep som er gjort for å heve smaken. Du trenger følgende:
(Til fire personer)
1 kg gresskar
2 spiseskjeer olje
Salt og pepper
1 løk
3 fedd hvitløk
1 spiseskje malt koriander
750 ml grønnsakbuljong
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 180 grader. Del gresskaret i skiver, fjern frøene. Sett på en plate og ha en spiseskje olje over, krydre med salt og pepper. Sett gresskarskivene inn i ovnen og la dem stå 1-2 timer. Gresskaret er ferdig når det er mykt og brunt i kantene. Nå skal det kjøle seg ned mens du forbereder resten!
En spiseskje olje varmes i en panne. Skjær løk i biter og ha i pannen. Finkutt hvitløk, ha også det i pannen og surr til løken er blankt. Nå kan du også fjerne skallet fra gresskaret – bruk gjerne skje til å skrape gresskarkjøttet fra skallet. Koriander har du så i pannen, og rør rundt til det begynner å dufte. Tilsett så 5 desiliter av grønnsakbuljongen og rør rundt Denne blandingen har du så i en blender sammen med gresskaret, og la blenderen gå til du har en glatt suppe. Hvis du vil ha tynnere konsistens er det bare å ha oppi mer av buljongen. Og du kan naturligvis bruke stavmikser i stedet for blender! Server gjerne med rømme, crème fraîche eller noe lignende. Et lite persilledryss gjør seg også!
Verre var det ikke! Om du falt av lasset kan du naturligvis se fremgangsmåten her: