Lage sjokoladeskåler? Lær av feilene mine, så vil du lykkes!
Kinder Chocolate Ice CreamBlow up the balloons! …and bring on the Kinder chocolates 🙂
Posted by ChefClub UK on Tuesday, August 9, 2016
Så enkelt skal det kunne gjøres, men hvor enkelt er det egentlig når du prøver selv? Dette ville jeg finne ut av!
Tekst og bilder: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative ideer
Det ble veldig mye PANG og POFF, det skal jeg innrømme. Det var noe med teori og praksis. Kart og terreng. Det er ikke noen selvfølge at et tilsynelatende enkelt konsept er så enkelt allikevel.
Jeg er glad i å leke meg med morsomme ideer og gjennomførbare, kreative små-prosjekter. For å fange min interesse må de verken kreve varer som er vanskelige å få tak i, og det må heller ikke ta lang tid. Og helst bør de ikke forutsette at du er bakemester, har en grad fra et eller annet kunstakademi eller er DIY-blogger på femte året. Her kommer nemlig sjokoladeskålene inn i bildet:
– Du trenger: Ballonger, sjokolade og gjerne noe strø til å pynte med. Ingen bestillingsvarer fra Jernia!
– Ingen komplisert fremgangsmåte (i teorien): Blås opp ballong, smelt sjokolade, dypp ballong i sjokolade, frys og ta vekk ballong.
Foto: YouTube.
Jeg vil veldig gjerne at du skal få lyst til å lage dette, rett og slett fordi hverdagen din fortjener så mange streif av festlighet som det er mulig å presse inn. Og for at du skal slippe knote så mye som jeg har gjort, serverer jeg mine beste feil med forslag til hva jeg skulle gjort annerledes. Så slipper du gråte dine fortvilte tårer mens sjokoladeskåltoget ruller vekk fra perrongen med deg som ulykkelig tilskuer.
Ikke la deg lure av bildene mine – de får ikke frem redselen for å skvette av nok en ballong som poffet og svettedråpene som landet på sjokoladeskålene.
Forberedelser:
Foto: Linda Bjørkli / Kreative ideer
Smelt sjokolade. Blås opp ballong. Finn frem eventuell pynt = teorien.
Min feil: Ikke velg for stor ballong og for liten skål. Da får du dette:
Foto: Linda Bjørkli / Kreative ideer
Dette blir klønete fordi ballongen knapt får plass, og når du på videoen ser at ballongen dyppes i bollen med smeltet sjokolade, er det en umulig øvelse her fordi bollen må være svært bred for å romme ballongen. Dermed blir sjokoladelaget i bunn tynt!
Allikevel fikk jeg til noe, da:
Foto: Linda Bjørkli / Kreative ideer
Det finnes jo hjelpemidler! Her i form av en slikkepott og en skje. Ikke like classy som på film, men pytt pytt.
Men her må jeg frem med pekefingeren og komme med en oppfordring: Ikke dypp ballongen i glovarm sjokolade! Ellers skjer dette:
Foto: Linda Bjørkli / Kreative ideer
Ballongskinnet havnet på veggen, sjokoladen like så.
Derfor: Avkjøl sjokoladen før du ruller ballongen i den.
Når du har fått med deg dette, er det bare sjarmøretappen igjen. Eller noe sånt.
Foto: Linda Bjørkli / Kreative ideer
Ja, ser det ikke fint ut? Her skjuler det seg imidlertid flere feil:
– Jeg satte ikke skåla på bakepapir! Det ble vanskelig å få den av asjetten, for å si det slik.
– Jeg burde ha laget en liten “fot” av smeltet sjokolade som resten av ballongskåla kunne stått på. Den vinglet!
– Og sist, men ikke minst: Det ble for tynt lag med sjokolade. Kanskje ikke på så lett å se dette bildet, men de andre jeg laget fikk et matpapirtynt lag, noe som gjorde resten av prosessen til en håpløs affære.
Vi er kommet til steget hvor ballongen skal poffes. I teorien skulle nå ballongskinnet krøllet seg sammen og lagt seg i fosterstilling i bunnen av skåla.
Foto: Linda Bjørkli / Kreative ideer
Det var i teorien, det, altså. For neimen om noe ballongskinn krøllet seg. Her må man hjelpe til.
Og da er det direkte dumt å ha et sjokoladelag med tykkelse som et mellomleggspapir. For det smelter raskere enn du kan si “Pinterest fail”.
Det er også dumt ikke å ha ballongen på bakepapir. I det hele tatt, dette kunne vært gjort bedre. Denne stakkaren kom ikke lenger enn til tallerkenen, der den ble sittende fast til den kollapset. Så spiste jeg den opp.
Men neste gang hadde jeg lært noe av mine egne erfaringer! Se bare:
Her har vi en sjokoladeskål, ja. Man har lært av sine feil!
– Passe størrelser på alt
– Ikke varm sjokolade
– En liten fot av sjokolade skåla kunne hvile på (da holdt den seg støtt)
– Bakepapir
– Litt tykkere sjokoladevegger
Det ble ikke så pent som i filmen, det kan vi være ganske enige om. Men det gjør ingenting! Med fare for å virke snusfornuftig her, er det ikke galt å si at læringsprosessen var det mest givende. Om det ikke ble et fantastisk resultat har man lært noe, og neste gang går det sikkert enda bedre.
Så, nå har du bladd gjennom mye rart for å komme til bunns i denne teksten. Og jeg vet ikke om du egentlig ble så veldig fristet til å lage dette selv. Men en dag skal du se at tanken på disse sjokoladeskålene prikker deg på skulderen, og da kan du lete frem dette innlegget. Det føles fullstendig galt å si at du gjerne må dele mine feiltrinn innenfor sjokoladeskål-fremstilling, men om du vil spre litt folkeopplysning skal ikke jeg hindre deg, altså.
Snakkes!