Ikke alt gikk som planlagt, men disse smarte sommertipsene fungerer faktisk!
Tekst: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative ideer
Min intensjon i løpet av denne sommeren har vært å samle opp en del kjekke tips og triks som kan være nyttige sommerstid. Tanken var at dette skulle resultere i en fantastisk liste.
Nå skulle kofferten pakkes på en måte verden knapt hadde sett før, og jeg skulle feriere smart og praktisk.
Jeg hadde memorert lister som forteller deg hvordan du gjennomfører en strandtur uten stress og mas, og jeg gikk gjennom temmelig mange oversikter over hvordan du kan lage anti-myggmiddel selv. Men så var det dette med gjennomføringsevnen, da, når temperaturen nærmer seg 40 grader og man gir beng i hvordan strandveska er pakket, så lenge man faktisk kommer seg til stranda.
Sayonara, alle gode intensjoner og all teori! Så noen overlevelsesguide til sommerferien ble det jaggu ikke i år. Nå tror jeg ikke at du er avhengig av noe slikt for å komme deg helskinnet gjennom ferien, men du vet – hvem liker ikke å plukke opp nye tips?
Allikevel har jeg fått med meg noe, og det jeg nå ender opp med å dele, er det jeg rett og slett har hatt mest nytte av selv.
Jeg har samlet noen andre ting, som i mine øyne er riktig snedige, i en sak om babypudder. For det er nemlig det jeg mest av alt har hatt bruk for. Men ok. Nok bortforklaringer og flaue Mikke Mus-smil.
Det første jeg tenkte dele, er noe av det jeg mest av alt forbinder med barndommens sommerferie.
1. Hjemmelaget iste: Mamma har delt dette med dere som er medlemmer i Facebook-gruppen Vi som elsker DIY-Prosjekter og Smarte Tips , og jeg tar det med her fordi det er et tips som er verdt å notere seg. I min oppvekst var nemlig hennes hjemmelagde iste et fast innslag i kjøleskapet, og på utenlandsferier trålet hun supermarkedene opp og ned på jakt etter spennende te. Oppskriften er såre enkel og logisk:
Avkjøl teen din, og så har du iste.
Jeg varmer opp litt vann slik at sukkeret (om du bruker slikt) kan løse seg opp, og så blander jeg det med ønsket mengde kaldt vann. Deretter følger teposen(e). Trekketiden finnes det intet eksakt svar på, så her får du prøve deg litt frem. Men ikke la det går for lang tid heller, da. Det gjør noe med smaken.
Nå heter det ikke “iste” for ingenting, og lunken er den ikke på sitt beste, men en tur i kjøleskap eller noen isbiter vil gjøre susen.
Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative ideer
Jeg lager også min iste i flasker,noe som gjør det enkelt å ta den med seg hit og dit.
Et sted har jeg lest at det kan være lurt å tilsette littegrann sitronsyre, noe som skal gjøre isteen din litt mer lik den du kjøper i butikken. Selv har jeg gode erfaringer både med og uten.
Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative ideer
Er det ikke enklere å kjøpe ferdig iste, lurer du kanskje på.
Jo, det er det.
Men du har betydelig flere smaksmuligheter når du kan velge fritt fra te-hyllen. I tillegg kan du jazze teen opp med sitron, lime, mynteblader og det du ellers måtte ha for hånden. The sky is the limit, er det ikke det de sier? Penger spart er det og. Pluss det faktum at du sitter igjen med en knakende god følelse etter å ha laget noe selv. Nei, du har kanskje ikke snekret en båt eller strikket en bunad. Men det rokker ikke ved at du tross alt har laget noe.
2. Gris med is: Så var turen kommet til det enkle, men kløktige is-tipset, da. Minsten har lært at det er fint å kose seg med maten, og det er ingen skam i å bruke tid på et måltid. Enn så lenge gjelder dette også is-spising, noe som resulterer i at den lille munnen ikke alltid rekker få i seg isen før den smelter.
Og når vi er ute på vift, kan det være ganske upraktisk. Men nød lærer naken kvinne å spinne, sies det, så når man er løsningsorientert som bare en forelder kan være, ordner det seg.
Når vi er på tur, er det kaffelokket vi har brukt mest. Mor er jo glad i sin kaffe, må vite, og siden kaffe og is ofte blir kjøpt samtidig, er det bare å ta med seg et ekstra lokk. Det er ikke så lett å lage hull i det, men en nøkkel gjør susen.
Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative ideer
3. Sitron og nellik mot fluer: Der vi ferierer sommerstid, bor vi så å si sammen med fluer, og det er ikke få av dem. Kanskje “hundre tusen millioner fluer”, som det heter i sangen. (“Gøy på landet”, altså!) Både mann, barn, svigerinner og svigermor er drevne fluesmekkere, så fluene forsvinner jo. Men for sånne mykinger som meg, som får vondt av de søte, uskyldige fluene, tvinger det seg frem andre løsninger.
Noe som fungerte rimelig greit, var å dele sitroner i to og dytte noen nellikspiker i dem, noe jeg kom frem til etter å ha konferert min venn YouTube. Fluene forsvant ikke helt, men det regnet jeg forsåvidt ikke med heller. Allikevel holdt de seg unna asjettene med sitron som jeg satte frem, noe som sier meg at denne ideen er jeg nødt til å gjøre mer ut av neste sommer.
Foto: YouTube
Du kan også prøve nellikspiker i lime, da dette skal være effektivt mot mygg!
4. Iskaffe: For meg blir det ikke sommer uten iskaffe. Her finnes det flere måter å gå frem på, og det er mye som er godt. Isbiter, sjokoladesaus (eller sjokoladepålegg…), kaffe og melk har jeg kjørt i blenderen utallige ganger. Nå har jeg imidlertid valgt å gjøre det litt enklere for meg selv, mye fordi jeg setter mer pris på kaffesmaken nå enn jeg gjorde for ti år siden.
Jeg har et lite barn rundt beina mine store deler av sommerferien, og selv om det verken gjør det vanskelig å lage “avansert” iskaffe eller drikke den, er det innimellom greit at det går litt kjapt.
Da gjør vi følgende: Lag kaffe i vanlig styrke og hell den over i isbitformer. Du har kanskje hørt at det er en fin måte å unngå at iskaffen din vannes ut på, noe som gjerne skjer når vi bruker vanlige isbiter?
Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative ideer
Jepp. Disse kaffe-isbitene gjør seg dermed usedvanlig godt sammen med kaffe (gjerne avkjølt) og melk. Jeg må ha noe søtt i kaffen min, og i stedet for å kåle med sukkerlaker, søter jeg kaffen som vanlig før jeg heller den over i isbitformene.
Foto: Linda Sofie Ramnæs Bjørkli / Kreative ideer
Ser ikke dette veldig godt ut, da?
Men jeg gjør det innimellom enda enklere, selv om dette er tipset du ikke akkurat behøver når du har lite tid.
Isbiter i et glass – ganske mange – og tilsett melk.
Isbitene smelter og du får kald kaffe.
Passer utmerket når du “skal bare” en del ting.
Eller bare vet at kaffe, nei, det er noe jeg ikke har lyst på før om en halvtimes tid.
5. Kokosolje:
Jeg har tidligere viet en hel tekst til en av gullungene i skapet mitt, nemlig kokosoljen. (Den kan du lese om igjen HER!)
Foto: Bigstockphoto
I likhet med babypudder, har jeg den siste tiden blitt veldig glad i kokosolje, så da feriekofferten skulle pakkes, lurte krukken med kokosolje på om den fikk bli med. “Ja, så klart du skal det!”, repliserte jeg uten å nøle.
For har du kokosolje, har du samtidig alternativt barberskum, fuktighet, lindring ved solbrenthet eller kløende myggstikk, sårdesinfisering og ikke minst hårkur i ett.
Håret mitt er tykt og tungt, og sol og saltvann gjør tilværelsen for manken min ganske trøstesløs. Om dette kunne vært deg, blir du kanskje glad for å høre at kokosolje vil kunne gjøre håret ditt fornøyd. For om et bilde på den generelle hårtilstanden er et barns såkalte trassalder, oppførte det seg som en harmonisk tiåring i stedet etter noen runder kokosolje. Ok, nå bare tok jeg et tall – jeg vet ikke om tiåringer er så mye mindre viljesterke enn treåringer. Men du skjønner forhåpentligvis poenget.
Jeg har med hell hatt olje i så godt som hele håret, og jeg har latt den virke så lenge jeg har hatt tid eller ork til. En gang en halvtime, neste gang over natten, en annen gang to timer. Resultatet er faktisk et medgjørlig hår som føles nyklippet! Husk bare på å ha dekke håret med noe, være seg håndkle eller badehette, særlig hvis du skal sove med oljen i håret!
Vips, da var vi ferdige! Hvis du holder koken sammen med oss frem til neste sommer, skal du ikke se bort fra at det kommer mer nyttig om temaet da. Eller, bare hold deg med oss uansett, slik at du alltid får med deg de neste pussighetene fra vår kant.
PS! Jeg blir superglad om du deler tipsene videre!