– Her er de «hotteste» baderomstrendene!
Trendene for baderommet overlater lite til fantasien. Nå er det gjennomsiktighet som gjelder. Baderommet avspeiler renhet og det sosiale samspillet.
Tekst: Guri Haram/ifi.no Foto: Guri Haram/ifi.no, Produsentene
Glass i dusj, på vegger, badekar, samt glass-do og glass-vask er alle ingredienser i et trendy hjem. I tillegg skal det være glass mellom bad og soverom. Baderomstrendene byr på en åpen, ren og naturlig følelse.
– Selv om vi ikke går for alle trendene, lar vi oss påvirke. Det ser vi gjennom valgene i små bad. Vi ønsker store fliser, og tåler mye kapp. Vi legger ekstra i kvadratmeteren i dusjsonen. Og ved å velge glass til dusjvegg, får vi veggen mindre synlig, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.
Les også: 100 idéer for små baderom
En stram stil
Åse Imset er interiørarkitekt med baderom som spesialfelt. Hun er stadig å se på de store internasjonale baderomsmessene, der hun henter impulser hjem til Norge og norske bad. Hun er en av landets fremste trendeksperter i baderomsinnredning.
– Badet skal fortsatt være sosialt, og ha plass til både trimsykkel og en benk med puter i flotte tekstiler. Det går mye i glass. En kunde som ønsket glassvegg, sa til meg at siden de reiser og jobber så mye, ønsker familien å kunne utnytte tiden de har sammen. Glassvegg mellom soverom og bad inngår i trenden om å være sosial på badet, sier Imset.
Vi fortsetter med glass, stål og betong, samt sparklingsteknikker. På den annen side blir trenden mer organisk gjennom planteinnslag og digre rullesteiner på veggene og i gulvet. De fleste ønsker seg en stram stil med store rene veggflater og firkantede fliser.
– Det går mest i vanlige homogene rettskårne fliser, da disse krever lite fug. Fargene på flisene er grå, bruntoner og sand/kittfarger. Dekoren er gjerne som mønster i overflaten med kontrastfarger. Det er ikke så mange som vil ha kritthvite fliser på veggene nå, sier Imset.
Mosaikk og rullestein blir brukt i dusjbunnen, for å få til fall til sluk. De samme materialene blir også brukt på baksiden av dusjarmatur, eller bak den vegghengte doen. Dette for å bryte de rene flatene.
– Slukene er avlange, eller er skjult av fliser og synes dermed nesten ikke i det hele tatt, sier hun.
Indirekte belysning
Nå er det mye gjennomsiktig, men du kan også få glass med integrert flettet trefinér, eller dusjvegg med Buddha-motiv.
– I de forskjellige glassflatene, er det mye belysning – også i selve dusjveggen. Lysene kan ta former som striper eller andre mønstre. Lys kan også være innfelt i veggflisene og i dusjbunnen. Indirekte belysning er i tiden. Det å bygge frem vegger, og legge belysning på baksiden, eller at det lyser ned på gulvet under innredninger, sier hun.
Det kan være lys rundt hele vinduskarmen, eller bak taklisten for å skape stemning i rommet.
– Lyset må ikke bare være LED-lys, men kan godt være lysstoffrør bak en glassflate. Lys kan også komme fra baksiden av speilet. Da får du godt sminkelys og følelse av litt Hollywood-glamour. Og husk at store speil er «ut». De skal være smale og stå på høykant, eller ligger i øyehøyde, forteller Imset.
Store dusjer
Badekarene er lavere og enda mer firkantet. Og store dusjer skal ifølge trenden være integrert i taket. En lang og smal vask, integrert i benken er trendy. Og helst skal vannet komme ut av veggen. Vi dusjer fra armatur med stort vannfall, og de siste er formet som lysarmatur.
– Å benytte en vegg tosidig er veldig «in» – med dusj på den ene- og do eller vask på den andre siden. Doen kan gjerne stå midt på gulvet. Toaletter med vask-føn-funksjon passer rett inn i dette trendbildet, sier Imset.
Noe som sees mer nå, er at vannkranen kommer opp fra gulvet til både vask, dusj og badekar. Det er også vanlig å fylle badekaret gjennom overløpet, da slipper man tuten som ofte er i veien.
En annen nyhet er å installere en levende vegg, der plantene lever av badets høye luftfuktighet. Her snakker vi om ekte mose og planter i ferdige kassetter, som plasseres på en egen vegg. Mosen kan også dukke opp i flisformat, eller som baderomsmatte.
– Det er nydelig å se på, og absolutt noe som passer i norske hjem, sier Imset.
Les også: Slik vasker du toalettet på 3 minutter
Store flater
Utseendet på badet skal helst ha hele og rene flater.
– Her snakker vi veldig store fliser, gjerne 2,40 m x 60 cm. Eller at man bestiller fem fliser totalt. En flis til gulvet, og én til hver av veggene. Det er fabrikker som kan lage så store fliser. Men det er klart at det følger med en utfordring – å få flisen inn i huset, sier Imset.
Standardstørrelsen for flis er til sammenlikning 20 x 20 cm.
– Vi har 1 m x 3 m. Men til bad har vi solgt 60 cm x 1,20 m. Den er stor, og rekker helt opp til brystet når du står. Men ikke alle har plass til så store fliser på sine bad i små byleiligheter, men kan likevel ønske litt størrelse på flisene. Da fungerer det bra med 20 cm x 40 cm eller 24 cm x 45 cm, sier Patrik Björklund fra Höganäs.
Steiner og betong
Vi vil ha SPA- og hotellfølelse på badet. Det får vi med å ha små rullestein i dusjen, og ved å ta den helt ut på veggen. Vi går storslagent til verks. Tredimensjonale vegger med digre rullesteiner, sementert opp i veggen, ser ut til å bli det neste store. Vi ser en blanding av betonggulv og større flater med runde steiner.
– Jeg sitter og tegner på et bad nå, med store steiner på veggene, hvor jeg legger inn belysningen mellom steinene, sier interiørarkitekten.
Akvarium er fortsatt trendy, det samme er «sanddyne-look» på flisene selv om vi beveger oss mer over til betong. «Betong-looken» er utvidet, der fliser ser ut som betong.
Björklund fra flisleverandøren Höganäs, ser at sement er en stor trend.
– Flis med et sement-overflate har vært i vinden en stund nå. Det gir et røft uttrykk. Vi ser også stor etterspørsel etter trefliser. Det er populært mange steder, også på bad, sier han.
På badet kan du også få betongoverflate som består av en sparkelmasse, og selv velge hvor fin eller grov overflaten skal være. Dette ved hjelp av sparklingsteknikken som blir brukt.
– Massen må være godkjent for våtrom. Eller en kan støpe ekte betong på gulvet som man sliper og lakkerer, tipser Imset.