TV-tips

TV-serietrendene som treffer Norge

Exit for norske tv-.serier? Skuespillerne Pål Sverre Hagen (William),Simon J. Berger (Adam), Tobias Santelmann (Henrik) og  Jon Øigarden (Jeppe). var alle med i suksess Exit på NRK.
Exit for norske tv-.serier? Skuespillerne Pål Sverre Hagen (William),Simon J. Berger (Adam), Tobias Santelmann (Henrik) og Jon Øigarden (Jeppe). var alle med i suksess Exit på NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB (Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB)

Er det fare for en exit for norske tv-serier? Samtidig som stadig nye internasjonale tv-serietrender treffer en skjerm nær deg

I takt med økende globalisering og digitalisering av underholdningsindustrien, blir internasjonale TV-serier stadig mer populære i Norge. Denne trenden gir norske seere tilgang til et mangfold av innhold fra hele verden på de ulike strømmetjenestene og TV-kanalene. Dette påvirker både seervaner og produksjonslandskapet her hjemme. Nordmenn er storforbrukere av strømmetjenester. – 78 prosent av befolkningen abonnerer på minst én strømmetjeneste, mange på flere, viser tall fra Kantar. 

Asiatiske serier tar av

Sør-Koreas tv-drama "Crash landing on you" handler om en paraglider som flyr over til Nord-Korea og forelsker seg i en miliær kaptein der.
Sør-Koreas nyeste tv-drama “Crash landing on you” handler om en paraglider som flyr over til Nord-Korea og forelsker seg i en miliær kaptein der.

En av de mest bemerkelsesverdige trendene er fremveksten av asiatiske TV-serier, spesielt koreanske dramaserier, kjent som K-dramas. Strømmetjenester som Netflix har investert tungt i koreansk innhold, noe som har resultert i en betydelig økning i populariteten blant norske seere. Serier som “Squid Game” og “Crash Landing on You” har fått en stor tilhengerskare i Norge, og har åpnet dørene for andre asiatiske serier.

Europeisk kvalitet

Europeiske TV-serier har også fått et sterkt fotfeste i Norge. Britiske krimserier som “Sherlock” og “Broadchurch” har lenge vært favoritter, men nå ser vi også en økning i populariteten til serier fra andre europeiske land. Tyske serier som “Dark” og spanske hits som “La Casa de Papel” (Money Heist) har vist at ikke-engelskspråklige produksjoner kan konkurrere på det globale markedet. Nordmenn setter pris på den høye kvaliteten og de komplekse historiene disse seriene tilbyr.

Vi har laget en oversikt som viser hvilke serie-høydepunkter som har premiere i august 2024.

Amerikanske giganter fortsetter å dominere

Selv om det er en økning i internasjonale serier, fortsetter amerikanske produksjoner å dominere det norske markedet. Serier som “Stranger Things”, “The Crown” og “The Mandalorian” er blant de mest sette i Norge. Den høye produksjonsverdien og de kjente skuespillerne bidrar til deres vedvarende popularitet.

TV og strømmekanalene bruker mindre penger på å lage serier folk kan slappe av med i sofaen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Brems i norske serie produksjoner

Denne internasjonale interessen har hittil også hatt en positiv effekt på norske produksjoner. Men folk som jobber med å lage norske serier er bekymret. Dette til tross for at norske serier som “Exit”, “Ragnarok” og “Beforeigners” har oppnådd stor suksess både nasjonalt og internasjonalt. Strømmetjenester og TV-kanaler har sett potensialet i norsk innhold og investert mye i lokale produksjoner, noe som gir norske serieskapere nye muligheter til å nå et bredere publikum. Men ting er stadig i endring, og mediebransjen har opplevd full brems. Noe som betyr å bruke mindre penger, også på serier og drama på norsk.

Medieforsker Vilde Schanke Sundet

Medieforsker Vilde Schanke Sundet ved OsloMet sier det på tv-måten: – Vi har gått fra Exit til Luksusfellen. Drama er ikke nødvendigvis mindre viktige i strømmemarkedet, hverken for publikum eller bransjen, men det er dyrt å lage. Vil en bransje under sparekniv fortsatt evne å prioritere de gode, norske dramaprosjektene? Eller vil vi få mer underholdning og kjendisreality basert på allerede allerede testede internasjonale formater?

Økt konkurranse i et stadig tøffere medielandskap (Foto: Shutterstock)

Hva betyr dette for fremtiden?

Med en stadig økende tilgang til globalt innhold, forventes det at norske seere vil fortsette å utforske og omfavne internasjonale TV-serier. Dette bidrar til et mer mangfoldig TV-landskap i Norge, hvor både utenlandske og norske produksjoner får stor oppmerksomhet. For norske serieskapere betyr dette en økt konkurranse i et stadig tøffere medielandskap.

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: