Fjelltur

Galdhøpiggen og 10 andre fjellturer som viser Norge fra sin beste side

En person står med ryggen til og ser innover en solfylt skog. Hun har på seg caps, tursekk og lette turklær, og står på en sti dekket av røtter og skygger fra trærne. Sollyset siles gjennom trekronene og lyser opp den grønne vegetasjonen rundt. I bakgrunnen skimtes et lite skogsvann blant trærne. Stemningen er rolig og sommerlig, og bildet formidler følelsen av å være midt i naturen – kanskje på en stille formiddagstur i marka. Nordre Kolsåstopp og Søndre Kolsåstopp er en flott tur for deg som ønsker en fjelltur i Oslo-området. Midt mellom Kolsåstoppene finner du idylliske Sætertjernet hvor en badebrygge gir deg mulighet for en forfriskende svømmetur underveis på turen.  
Nordre Kolsåstopp og Søndre Kolsåstopp er en flott tur for deg som ønsker en fjelltur i Oslo-området. Midt mellom Kolsåstoppene finner du idylliske Sætertjernet hvor en badebrygge gir deg mulighet for en forfriskende svømmetur underveis på turen. Her har du 11 tips til turer hvor du ikke må gå i kø for å nå toppen. (Foto: Torild Moland / Fjordkysten.no)

Skal du på fjelltur i ferien? Fra Galdhøpiggen til Lofoten; Her har du 10 tips til skjulte turperler hvor du slipper å gå i kø.

Norge er rikt på både fjell, fjellturer og turglade nordmenn. I forbindelse med en Ipsos-undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv i 2020, kom det frem at ni av ti nordmenn er helt eller delvis enig i at de føler seg mindre bekymret og lettere til sinns når de befinner seg ute i Guds frie natur.

Et steinlagt vardetårn står majestetisk på toppen av Storafjellet (Vikeså, Bjerkreim), med storslått utsikt utover et vakkert og kupert landskap i Rogaland. I bakgrunnen sees innsjøer, grønne åser og små bygdesamfunn spredt i dalen, med snirklete veier og åpne jorder. Skyene henger lavt, men himmelen er blå og gir bildet et klart og friskt uttrykk. Varden markerer toppen av en populær fjelltur og symboliserer mål og mestring. Fjellene strekker seg utover i horisonten og gir en følelse av frihet og rom. Skal du på fjelltur i ferien? Fra Galdhøpiggen til Lofoten; Her har du 10 tips til skjulte turperler hvor du slipper å gå i kø.
Skal du på fjelltur, men usikker på hvor? Vi viser deg 11 fjellturer, hvor du, på de aller fleste, ikke må gå i kø for å nå toppen.

Dette samsvarer med hva forskning har påvist. Blant annet viste en amerikansk studie fra samme år at stressnivået vårt synker selv etter kun ti minutter ute i naturen.

– Naturen er gull verdt for den psykiske helsen vår, kommenterte Bente Lier, generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv, i en pressemelding.

Planlegger du en, eller flere gode fjellturer i sommer, men ønsker turer hvor du ikke må gå i kø opp til toppen? Her er får du 11 tips til vakre fjellturer som med sine bratte fjell og dype daler garantert gir deg smaken på Norge.

1. Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell

    Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell og rager 2469 meter over havet. Mange nordmenn har et mål om å gå Galdhøpiggen en gang i livet. Turen er krevende, men enklere enn mange tror. UT.no mener at turen tar omtrent fire timer fra Juvasshytta. Turen er 5,7 kilometer lang og du går 643 høydemeter. Beregn derfor en full dag på opp- og nedturen.

    Du trenger ikke noe spesielt klatreutstyr for å gå Galdhøpiggen, men en godt pakket sekk og gode tursko er viktig.

    fra Juvasshytta er Lom et godt alternativ for å gå Galdhøpiggen. Fra Lom kan man kjøre egen bil, men det går også busser.

    Forbereder du deg til fjellturer i sommer? Disse turbuksene er best i test i 2025 – og én av buksene vinner nesten alle testene.

    2. Dropp Lofoten – velg Steigen

    Et storslått fjellandskap med dramatiske tinder, grønne dalsider og snødekte fjelltopper strekker seg utover mot havet. Nede i dalen skimtes små vann, et lite bygg og et knallrødt telt som gir skala til det enorme landskapet. Den blanke fjorden slynger seg elegant innover mellom fjellene, og speiler himmelen med et glimt av kveldssol og lette skyer. I horisonten ligger øyer spredt utover et glitrende hav. Bildet utstråler ro, vill natur og følelsen av å være langt unna folk – midt i Nord-Norges majestetiske villmark, brennviksanden i Steigen.
    I Nordland fylke, ikke langt fra Bodø, ligger Steigen vakkert plassert mellom fjell og fjorder, og ved kysten av Vestfjorden. Steigen er kjent for dramatisk natur med fjell, hav, strender og skjærgård, men med færre turister og sin urørte natur er det en perle av et alternativ til Lofoten. (Foto: Monika Myhre / ABC Startsiden)

    Drømmer du om Lofoten, men er redd det blir fullt av folk der i sommer? Da bør du ta turen til det som ofte er blitt omtalt som «den flotteste naturhemmeligheten i Nordland».

    Sykkelturer i Norge: 7 fantastiske opplevelser

    Et lite, trekantet bygg med steinvegger og rødmalt trekantdør står midt i et steinete høyfjellslandskap med spektakulær utsikt. I bakgrunnen skimtes havet og øyer langt der nede, badet i et mykt, blått lys under en dramatisk og delvis skydekt himmel. Bratte fjellsider, snøkledde topper og grønne fjellskrenter omkranser hytta, og skaper en følelse av både isolasjon og ro midt i naturens storhet. Bildet formidler ekte villmark og det nordnorske kystlandskapets rå skjønnhet – fra Steigen.

Bilde av toalettet til Skarbua i Skarbotn med utsikt til Brennviksanden i bakgrunnen. En fantastisk flott tur i Steigen i Norland.
    Bilde av toalettet til Skarbua i Skarbotn med utsikt til Brennviksanden i bakgrunnen. En fantastisk flott tur i Steigen i Norland. (Foto: Monika Myhre / ABC Startsiden)

    Steigen ligger mellom Bodø og Narvik og frister med flere oppmerkede muligheter – både spektakulære fjellturer, utsikt mot Lofotveggen og kortere, mer barnevennlige avstikkere. Her finner du dessuten kritthvite, vakre strender, små fiskevann og lune daler.

    Hvis du ønsker deg fine toppturer eller fjellturer i fantastiske omgivelser, så kan du for eksempel ta turen opp til Skåla og Skarbotn (593 moh).

    – Turen opp til Skåla og Skarbotn er så flott at den tar pusten fra deg, skriver Ut.no. Turen tar omkring tre og en halv time, det er en middels krevende fottur på god og delvis merket sti, men stien er mye brukt og svært tydelig.

    Start turen ved den vakre Brennviksanden, som er kåret til en av Norges flotteste strender, eller fra Hustoft. Når du kommer ned, kan du jo avslutte toppturen med et forfriskende bad på Brennviksanden?

    Planlegger du teltturer i sommer? Da kan det kanskje være fint å vite hvilke telt som er best i test i 2025.

    3. Kolsåstoppene: Panoramautsikt over Oslo, Bærum og Oslofjorden

    Et grønt tursskilt er festet til en trestamme i en tett skog med høye grantrær og sollys som sildrer gjennom trekronene. Skiltet viser retninger og avstander til ulike turmål i Kolsås-området i Bærum. Til venstre peker skiltet mot Gråmagan (utsiktspunkt), og rett frem mot Sætertjern (0,8 km), Nordre Kolsåstopp (1,8 km) og Søndre Kolsåstopp (2,3 km). Skiltet er merket med Den Norske Turistforenings røde T-symbol. Stemningen er typisk for en vår- eller sommerdag i Oslomarka, med blå himmel og grønt løvverk. Kolsåstoppene er et flott alternativ for deg som ønsker en fjelltur og er i Oslo-området. Her kan du velge mellom Nordre og Søndre Kolsåstopp og turen tar ca tre og en halv time.
    (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

    Det er lite som slår nydelig utsikt når du når toppen på fjellturen du legger ut på. Tar du turen opp til Kolsåstoppene er det stor sjanse for en god tur, nydelig utsikt og en dukkert om du føler for det.

    Turen tar deg til Nordre Kolsås (379 moh.) og Søndre Kolsås (342 moh), og midt mellom toppene finner du idylliske Sætertjernet hvor en badebrygge gir deg mulighet for en forfriskende svømmetur underveis på turen.  

    To personer sitter på en fjellhylle med bena hvilende ut mot kanten, iført treningstøy og tursko. Under dem brer det seg ut en imponerende panoramautsikt over et tett bebygd område omgitt av skog, med Oslofjorden og flere øyer i det fjerne. Solen skinner fra en blå himmel med noen dramatiske, hvite skyer. Furugrener rammer inn bildet fra toppen, og skaper en naturnær ramme rundt det storslåtte landskapet. Bildet formidler ro, frihet og mestring etter en topptur. Skal du på fjelltur i ferien? Fra Galdhøpiggen til Lofoten; Her har du 10 tips til skjulte turperler hvor du slipper å gå i kø.
    Tar du turen opp til Kolsåstoppene er det stor sjanse for en god tur, nydelig utsikt og en dukkert om du føler for det.

    På Stein Gård er det mulighet for parkering (Stein parkeringsplass) og dette er et fint å starte. Videre følger du blåmerket sti til toppen av Nordre Kolsås. Slå deg ned og nyt medbrakt mat og drikke med fantastisk utsikt over Oslo, Bærum og Oslofjorden. Her kan du ta deg en pust i bakken før turen går videre tilbake til stikrysset, sørover mot Sætertjernet og videre til Søndre Kolsås. 

    Når turen er ferdig er det blåmerket hele veien ned igjen fra Søndre Kolsås. Rundturen er på 8 km og tar ca 4 timer.

    10 unike campingplasser i Norge

    4. Vestlandet: Fjelltur til Norges høyeste sjøklippe Hornelen

    Lite slår Vestlandet når det gjelder vakre fjorder og bratte fjell, men er du klar for en topptur i ordets virkelig rette forstand?

    Hornelen i Bremanger er Europas høyeste fjellklippe og rager 860 meter over havet. Fra toppen får du utsikt over Nordfjord, med trange fjorder og høye fjell, og ut mot det ville havgapet. Dette er en krevende heldagstur, men hvis du fjellvant så klarer du det fint. Turstiene starter ved Hunskår eller Berleneset og tar om lag åtte timer.

    Har du flere dager i området, bør du legge turen opp til Ålfotbreen, Norges vestligste isbre. Du kan booke en guidet vandring på breen for å få maksimalt ut av opplevelsen. Mangler du utstyr til eller fjellturen?

    Her avslører vi hvilke fjellsko som er best i test til dame og herre i 2025.

    Kvinne på tuppen av Hornelen i Bremanger, Norge. En fjelltur med fantastisk utsikt over hav.
    Hornelen i Bremanger er Europas høyeste fjellklippe. Fra toppen har du god oversikt over Nordfjord (Foto: Fjordkysten.no)

    5. Bergen: Fjellturer og formidabel utsikt fra ofte forbigåtte Sandviksfjellet

    I Bergen har du flere fjellturer å velge mellom. Men har du lyst på en formidabel utsikt over Bergen, uten å stå i kø opp, kan du ta deg en fjelltur opp på Sandviksfjellet. Den mest populære ruten er opp Stoltzekleiven, men det finnes også andre ruter. Blant annet fra Fløyen og fra Munkebotn ved Sandviken sykehus. Tar du Stoltzekleiven opp kan du nå også bade i Storevatnet underveis på turen. 

    Sandviksfjellet er faktisk ikke så besøkt til tross for at titusentalls mosjonister eller andre turgåere passerer det på veien opp til toppen av Stoltzekleiven. På turen opp til Sandviksfjellet går du bort fra alle menneskene på Stoltzen og videre til Sandviksfjelles egentlige toppunkt. Detter noe du ikke bør gå glipp av! 

    For å komme seg opp til toppen av Sandviksfjellet kan du benytte deg av Skredderdalen på vei opp(30-45 min.) og ned Munkebotn(30-40 min.) på vei ned igjen. Eventuelt motsatt om du føler for det. På toppen av fjellet står det en varde på et bart fjell, her kan du nyte en fantastisk utsikt over Sandviken, Byfjorden og Bergen sentrum, 417 meter over havet.

    Turen er ikke på mer en en liten time så her kan man også ta med seg barn. Du kan parkere både ved Mulen eller Sandviken sykehus mot parkeringsavgift. Er du også lysten på opplevelser i byen får du topp 10 ting du kan gjøre i Bergen her, eller 5 tips til ting du kan gjøre når det regner i Bergen her.

    6. Agder: Spektakulære Rjukanfossen

    Rjukanfossen i Tovdal er imponerende og hvert år er det mange som tar turen fra Dale, opp langs den vernete Tovdalselva til Rjukanfossen. (Foto: Canva)

    Sørlandet har mer å by på enn en vakker skjærgård. Setesdalen i Agder er et perfekt utgangspunkt for turer i vakker natur, for eksempel til den spektakulære Rjukanfossen. Fossefallet er på imponerende 45 meter, hvilket gjør det til Aust-Agders høyeste vannfall.

    Turen fra Dale tar om lag to timer tur-retur, og tar deg gjennom skogkledde åser og til et platå med utsikt over fossen. Ønsker du en lenger tur kan du fortsette til videre langs Juvasselva og ned til Åraksbø, en strekning som regnes som en av de fineste fotturene innlandet har å by på.7. Innlandet: Femundsmarka nasjonalpark

    Er det ikke så viktig at skoene er vanntette? Her har du flere tursko som er best i test til dame og herre i 2025!

    Personer som står i Femundmarka, på toppen av en stein og peker ut over innsjø i Norge. En av våre anbefalte fjellturer i Norge.
    Femundmarka er et av de største sammenhengende villmarksområdene i Sør-Skandinavia. Her får alle sansene sitt. (Foto: Trøndelag Reiseliv / trondelag.com)

    Søker du villmark med fiskevann og urørt natur, bør du legge turen til Femundsmarka. Nasjonalparken som omkranser Femunden har Norges tredje største innsjø. Her kan du fiske og padle kano, og ettersom området er stort så blir det sjelden trangt om plassen.

    Ønsker du en topptur, parkerer du bilen din litt nord for Gammeldalsvangen og følger skiltene mot Blåkletten. Turen er 4,6 kilometer hver vei og når du når toppen som ligger på respektable 1300 meter over havet, kan du speide helt over til Sverige.

    Visste du forresten at Disse tursekkene er best i test i 2025?

    8. Troms og Finnmark: Fjellturer i eventyrlige Lyngen

    En brevandringstur i Lyngsalpene i Troms vil gi deg en opplevelse for livet. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

    Lyngenalpene ruver spisse og majestetiske i det arktiske landskapet rundt Lyngenfjorden i Troms. Her kan du legge ut på flotte vandringsturer og bli med på aktiviteter som hvalsafari og brevandring. Du kan vadre langs kysten, bestige en av fjelltoppene eller sykle innover på en av stiene i nasjonalparken.

    Turen fra Russelv til Lyngstuva er en lett og fin tur som vil ta deg om lag 2-3 timer. Lyngstuva ligger på Lyngenhalvøyas ytterste punkt, og har en fantastisk havutsikt. På Lyngstuva ligger det også et vakkert fyr som er vel verdt et besøk.

    Alternativt tar du turen inn til Blåisvatnet, ved foten av Lenangsbreen på Lyngenhalvøya. Innsjøen er kjent for sin fantastiske, lyseblå farge, og frister garantert til en dukkert, selv om vannet nok er iskaldt.

    Disse skalljakkene er best i test til dame og herre i 2025.

    9. Møre og Romsdal: Innerdalen, Norges vakreste fjelldal

    To personer på fjelltur i Innerdalen, en av våre anbefalte fjellturer Sunndal, Norge.
    Innerdalen i Sunndal kommune i Møre og Romsdal går for å være Norges vakreste fjelldal. (Foto: Mattias Fredriksson / VisitNorway)

    Ikke alle fjellturer handler om å nå toppen. En vandring i en vakker dal gir også store naturopplevelser og beskytter deg mer mot vær og vind enn på snaufjellet.

    Innerdalen i Sunndal i Møre og Romsdal er kanskje Norges vakreste fjelldal. Som innfallsport til Trollheimen er dalen meget viktig for friluftsliv og er virkelig verdt et besøk.

    Her er er det lyden av fossefall du hører fremfor biltrafikk. Den frodige, grønne dalen byr på vakre innsjøer der du både kan bade, fiske og padle kano. Turen gjennom fjelldalen er omtrent fire kilometer hver vei og grusveien er lett å gå.

    Det mest markante fjellet i dalen er Innerdalstårnet som for mange vil være kjent fra barne-TV-serien «Blåfjell» og er ellers en klassiker blant fjellfolk. Tårnet kan bestiges alene eller aller helst med en guide hvis du ikke er dreven fjellklatrer.

    Disse vanntette turskoene er best i test til dame og herre i 2025.

    10. Fjelltur i Rogaland: Nydelig utsikt fra Storafjellet gapahuk i Bjerkreim

    Person sitter i gress og lyng med beina strukket ut, iført rødlige tursko med lyse lisser og svarte turbukser. Skoene er robuste og ser godt brukt ut, og de står i kontrast til det tørre, vårpregede terrenget med gult gress og spredte tuer. Solen skinner, og bildet formidler en rolig pause på tur – kanskje på en fjelltopp eller i et åpent landskap. 

Fra Storafjellet utenfor Vikeså i Bjerkreim kan du se «heila Bjerkrei» som de selv sier. Turen er middels krevende og tar ca 2 timer.
    Fra Storafjellet utenfor Vikeså i Bjerkreim kan du se «heila Bjerkrei» som de selv sier. Turen er middels krevende og tar ca 2 timer. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

    En liten time utenfor Stavanger i Rogaland, i nærheten av tettstedet Vikeså, finner du turperlen Storafjellet. Turen kan du gå fra mars til oktober og det er en middels krevende tur som passer for «middels trente turgåere med grunnleggende turferdigheter og med litt erfaring i terreng», skriver Ut.no. De 3,5 kilometerne turen er på tar deg ca 2 timer, og turen går tur/retur samme vei.

    Et fjellandskap åpner seg i dramatisk utsikt fra en gapahuk som er plassert helt på kanten av et stup. Gapahuken er solid festet med kraftige kjettinger og har en enkel benk foran seg med teksten "TINDEGRISAN" inngravert. Utsikten strekker seg utover Vikeså i Bjerkreim, med åser, vann og landbruksområder badet i sollys under en blå himmel med spredte skyer. Et markant, spisst fjell sees i bakgrunnen, og nedenfor fjellsiden ligger bebyggelse og veier godt synlig. Bildet formidler følelsen av frihet, mestring og storslått norsk natur.

Fra toppen av Storafjellet har du en imponerende utsikt og du ser store deler av Dalane, til havet på Jæren og til tettstedet Ålgård.
    Fra toppen av Storafjellet har du en imponerende utsikt og du ser store deler av Dalane, til havet på Jæren og til tettstedet Ålgård. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

    Fra toppen har du en imponerende utsikt og du ser store deler av Dalane, til havet på Jæren og til tettstedet Ålgård.

    – Og selvfølgelig «heila Bjerkrei», skriver Ut.no.

    Parkering anbefaler Ut.no Storafjellet barnehage (utenfor barnehagens åpningstider) eller ved Samfunnshuset/Bjerkreimshallen om barnehagen er åpen.  Herfra finner du merket rute mot toppen, og du kan velge om du vil gå opp og ned samme vei eller gjøre turen om til en rundtur.

    Unike overnattingssteder i Norge

    11. Trondheim: Fjellturer for alle i Skarven og Rotdalen nasjonalpark 

    «Fantastisk topptur de fleste vil kunne gjennomføre om man tar tiden til hjelp» skriver ut.no om turen til Storskarven i Skarvan og Rotdalen nasjonalpark. Fjellturen som er på 8,8 km og rundt 6 timer er en rute hvor du går samme vei opp som ned. Her går passerer du myrer og skogkledd terreng til du kommer over tregrensen. Det siste stykket mot toppen blir brattere, men er fortsatt overkommelig for de fleste. 

    Fjellturen er godt merket og starter ved Sunndalen gård. Fra Trondheim tar det ca 1 time og 15 minutter å kjøre til Sunndalen gård. 

    Disse kikkertene er kåret til best i test i 2025

    26 mennesker har gitt tilbakemelding
    Var denne artikkelen nyttig?
    Ja
    Nei

    Du vil kanskje også like disse sakene: