Fakta om norske spisevaner – Resultater fra Norkost-undersøkelsen

Bildet viser en skjærefjøl i tre formet som en gris, dekket med smuler og rester etter brød. På fjølen ligger en brødkniv med sort håndtak og en metallostehøvel. Bildet illustrerer dagligliv og måltider, og kan knyttes til norske spisevaner og kosthold.
Skjærefjøl med brødsmuler, kniv og ostehøvel – et innblikk i dagligdags norsk kosthold. Foto: Kyrre Lien / NTB (Foto: Kyrre Lien / NTB)

Fakta: Norske spisevaner fra Norkost-undersøkelsen. Få innsikt i nordmenns inntak av frukt, grønnsaker, kornprodukter, fisk og rødt kjøtt.

Den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost viser i hvilken grad folk følger myndighetenes kostråd.

* 12 prosent av menn og 17 prosent av kvinner spiser nok frukt, bær og grønnsaker hver dag.

* 23 prosent av menn og 16 prosent av kvinner når målet om å spise nok grove kornprodukter.

* 21 prosent av menn og 17 prosent av kvinner spiser anbefalt mengde fet fisk.

* 28 prosent av menn spiser som anbefalt 50 gram eller mindre av rødt kjøtt hver dag. Det samme gjelder 51 prosent av kvinnene.

* I snitt fikk deltakerne i studien 18 prosent av energien fra protein, 38 prosent fra fett og 40 prosent fra karbohydrat.

* Det er anbefalt at mellom 45 og 60 prosent av energien for folk flest kommer fra karbohydrater. Et kosthold med under 45 prosent kan anses som moderat karbohydratredusert, mens under 30 prosent er lavkarbo.

(Kilde: Norkost 4, Store medisinske leksikon)

Les mer på våre temasider: