Fakta om deepfake – AI og ansiktsbytte

Et ansikt delvis dekket av en grønn trådmodell under prosessen med å lage en syntetisk videoanimasjon, kjent som en deepfake, i London.
London, 12. februar 2019: En grønn trådmodell brukes på et ansikt som en del av produksjonsprosessen for en syntetisk videoanimasjon, ofte kalt en deepfake. Bildet er tatt 12. februar 2019. Reuters TV via REUTERS. (Foto: Reuters TV via REUTERS)

Fakta: Deepfake bruker AI for å lage bilder, video og lyd. Kildemateriale av høy kvalitet gir mer troverdige resultater.

* Ordet «deepfake» brukes som et samlebegrep på bilder, video og lyd fremstilt ved hjelp av maskinlæring, altså kunstig intelligens.

* Typiske bruksområder er å bytte ut ansikter eller å lage syntetiske stemmer som til forveksling ligner personen de er kopiert fra.

* For å lage en troverdig deepfake er kildematerialet viktig. Jo mer høyoppløselig bilde, video eller lydmateriale man har av personen som skal forfalskes, jo bedre utgangspunkt for å bygge den digitale modellen.

* Når den kunstige intelligensen er trent opp med kildematerialet, kan den gis instruksjoner og spytte ut et mer eller mindre troverdig resultat, avhengig av teknologiens kvalitet.

Kilde: online.no

Les mer på våre temasider: