3.mai 1991 vedtok FN-organisasjonen UNESCO den såkalte Windhoek-erklæringen i Windhoek i Namibia.
Erklæringen hadde som mål å fremme «en uavhengig og mangfoldig afrikansk presse», og i 1993 ble UNESCOs medlemsland enige om at 3.mai skulle være den internasjonale dagen for pressefrihet.
Les også: Samenes dag: Dette visste du kanskje ikke om samer
I år har dagen 25-årsjubileum, og årets tema er «Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law». Det skriver FN på sine nettsider.
Norge på topp i pressefrihet
Ifølge FN, markeres dagen for å «sette fokus på de fundamentale prinsippene av pressefrihet, forsvare media fra angrep på deres frihet, og for å hylle journalister som har mistet livet i utøvelse av sitt yrke.»
Hvert år legger FN ut en indeks som viser hvilke land som har best og dårligst pressefrihet. I år havnet Norge på førsteplass for andre år på rad, og Nord-Korea helt på bunn. Land som Syria, Turkmenistan og Eritrea kom også svært dårlig ut i indeksen.
Les også: Norge klatrer på listen over minst korrupte land
Indeksen er utarbeidet av den internasjonale organisasjonen Reporters Without Borders, og er blant annet baser på medieuavhengighet, vold og overgrep mot journalister og gjennomsiktighet. Se hele indeksen her.
Pressefrihetens dag markeres blant annet på Høgskolen i Oslo. Les mer om arrangementet her.
Les flere artikler om pressefrihet:
Pressefriheten er under økende press